Dlaczego nadmiar cukru szkodzi
Przedwojenna reklama głosiła, że cukier krzepi. To prawda, ale dziś lekarze ostrzegają, że jeśli nie zachowamy umiaru, możemy gorzko żałować.

Opublikowano: 29.09.2014, 09:49
Reklama
Mamy genetyczną skłonność do słodkiego smaku. To jednak nie znaczy ze codziennie możemy jeść słodycze i słodzić każdy kubek herbaty. Przed wojną spożycie słodkich kryształków wynosiło średnio 11 kg na osobę na rok, a obecnie jest to już 39 kg, czyli 109 g dziennie. Lekarze biją na alarm i zalecają by dzienna porcja nie przekraczała 25 g, czyli 6 łyżeczek od herbaty. Warto wiedzieć, że ta ilość odnosi się zarówno do cukru zjadanego wraz z owocami jak i tym z torebki.
Reklama
Dlaczego nadmiar cukru szkodzi?
- Grozi cukrzycą. Gdy jemy zbyt dużo słodyczy i pijemy słodkie napoje, do krwi trafia za dużo glukozy. Trzustka zaczyna wtedy pracować na zwiększonych obrotach i wytwarzać duże ilości insuliny, aby ten nadmiar zagospodarować. Z czasem ten przeciążony pracą gruczoł może zacząć niedomagać. Grozi to poważną chorobą - cukrzycą typu II.
- Niedomaga wątroba. Ponieważ nadmiar cukru magazynowany jest w wątrobie, także i ona zaczyna chorować.
- Tyjemy. Czysty cukier to puste kalorie. Nie dostarcza żadnych składników odżywczych. Bardzo szybko zamienia się w wałeczki tłuszczu. Warto wiedzieć że jedna łyżeczka dostarcza ok. 25 kcal.
- Podwyższa ciśnienie, trójglicerydy i cholesterol.
- Uszkadza ściany naczyń krwionośnych, może doprowadzić do zmian zapalnych i miażdżycowych.
Reklama
Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani Domu".
Reklama
Reklama
Reklama
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!