Dlaczego nadmiar cukru szkodzi?
- Grozi cukrzycą. Gdy jemy zbyt dużo słodyczy i pijemy słodkie napoje, do krwi trafia za dużo glukozy. Trzustka zaczyna wtedy pracować na zwiększonych obrotach i wytwarzać duże ilości insuliny, aby ten nadmiar zagospodarować. Z czasem ten przeciążony pracą gruczoł może zacząć niedomagać. Grozi to poważną chorobą - cukrzycą typu II.
- Niedomaga wątroba. Ponieważ nadmiar cukru magazynowany jest w wątrobie, także i ona zaczyna chorować.
- Tyjemy. Czysty cukier to puste kalorie. Nie dostarcza żadnych składników odżywczych. Bardzo szybko zamienia się w wałeczki tłuszczu. Warto wiedzieć że jedna łyżeczka dostarcza ok. 25 kcal.
- Podwyższa ciśnienie, trójglicerydy i cholesterol.
- Uszkadza ściany naczyń krwionośnych, może doprowadzić do zmian zapalnych i miażdżycowych.
Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani Domu".
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!