Erozja szkliwa zębów - jak uniknąć pękaniu szkliwa

Erozja szkliwa zębów fot. Fotolia
Dowiedz się, jakie napoje najbardziej niszczą szkliwo twoich zębów i jak możesz w prosty sposób temu zapobiec
Marta Wilczkowska / 19.08.2014 06:59
Erozja szkliwa zębów fot. Fotolia
W upalne dni częściej sięgamy po zimne i gazowane napoje. Działają na nasz organizm orzeźwiająco, ale zawarte w nich kwasy i spore ilości cukru sprzyjają erozji szkliwa zębów. To ryzyko można zminimalizować pijąc napoje przez słomkę!

Jak pić, by zmniejszyć ryzyko erozji szkliwa?

Picie napojów przez słomkę redukuje szkodliwy wpływ cukrów i kwasów na zęby, dzięki czemu szkliwo nie jest narażone na demineralizację. Ale samo spożywanie napojów w ten sposób nie wystarczy. Ważne jest to, w jaki sposób to robimy.

Jeden z końców słomki należy umieścić w tylnej części jamy ustnej. Wówczas zęby mają minimalny kontakt ze szkodliwymi w napoju kwasami i cukrami. Ta metoda picia minimalizuje ryzyko erozji szkliwa, ale nie zapobiega. Dlatego po ich spożyciu należy pamiętać, by przepłukać usta wodą lub żuć gumę - zawiera ona ksylitol, który stymuluje wytwarzanie śliny. Pomaga ona przywrócić odpowiednie pH w ustach.

Należy pamiętać, że bezpośrednio po spożyciu napojów zawierających kwasy nie powinno się szczotkować zębów - trzeba odczekać około 30 minut. W przeciwnym razie możemy zetrzeć szkliwo i jeszcze bardziej zaszkodzić zębom.

Które napoje najbardziej niszczą zęby?

  • Napoje gazowane. Zawierają kwas fosforowy i cytrynowy, które znacznie obniżają poziom pH śliny powodując demineralizację szkliwa. Warto pamiętać, że kwasy nie tylko atakują nasze zęby w momencie picia napoju, ale również przez godzinę po ich spożyciu. 
  • Słodkie napoje gazowane. Mają w sobie duże ilości cukru, który osadza się na zębach i jest idealną pożywką dla bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy. Natomiast sztuczne barwniki mogą spowodować, że uśmiech nie będzie już śnieżnobiały. Zęby mogą po prostu stać się szare lub żółte.
  • Napoje niegazowane, np. mrożona herbata lub energetyki. Ich spożywanie może prowadzić do erozji szkliwa i cienkiej warstwy tkanek twardych odpowiadających za utrzymanie kształtu i struktury zębów.
  • Zimne napoje, np. o temperaturze 5-10 stopni Celsjusza. Zęby mogą doznać szoku termicznego, czego efektem będzie pęknięte szkliwo. Powoduje to nadwrażliwość zębów, a w powstałych w szkliwie szczelinach osadzać się będą bakterie.

Zadbaj o piękny uśmiech!

Na podstawie materiałów prasowych Duda Clinic Implantologia i Stomatologia Estetyczna w Katowicach

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA