Właśnie rozpoczął się sezon zachorowań na grypę żołądkową. A że potrwa aż do marca, warto uzbroić się w wiedzę, dzięki której lżej zniesiesz tego typu infekcję i szybciej wrócisz do formy.
Grypa czy nie grypa?
Jelitówka, wirusowe zakażenie przewodu pokarmowego czy grypa żołądkowa to trzy określenia na tę samą chorobę. Mimo że ostatniej nazwy używamy najczęściej, z medycznego punktu widzenia dolegliwość ta nie ma żadnego związku z prawdziwą grypą. Zbieżne są jedynie: sezon wzmożonych zachorowań, wyjątkowa zaraźliwość i objawy, które błyskawicznie ścinają nas z nóg.
Co wywołuje grypę jelitową?
Grypę jelitową wywołują różne odmiany wirusów (zwykle rotawirusy). Przenoszą się one drogą pokarmową, zarówno przez kontakt z chorą osobą (np. podanie ręki), jak i dotykanie przedmiotów, z których ona korzystała.
Uwaga! Ryzyko zarażenia rośnie, gdy chory lub my sami niezbyt rzetelnie przestrzegamy zasad higieny (np. zapominamy o myciu rąk przed jedzeniem i po skorzystaniu z toalety).
Jakie są objawy grypy żołądkowej?
Pierwsze dolegliwości pojawiają się zwykle po upływie doby od zarażenia. Może wystąpić wtedy gorączka. Dalszy przebieg choroby przypomina jednak silne zatrucie pokarmowe:
- do kilkunastu razy na dobę występują wymioty i ostra wodnista biegunka, której towarzyszą silne bóle brzucha;
- objawy utrzymują się od 2 do 9 dni.
Uwaga! Grypa żołądkowa u dzieci szybko może doprowadzić do groźnego odwodnienia.
Masz grypę jelitową? Zobacz, jak sobie pomóc
Biegunka i wymioty to obronne odruchy, dzięki którym organizm pozbywa się z przewodu pokarmowego wirusów. By mu w tym nie przeszkadzać, trzeba najpierw zastosować głodówkę, a potem, lekkostrawną dietę:
- Pierwszego dnia nic nie jedz, ale bardzo dużo pij – najlepiej letnią przegotowaną wodę, wodę mineralną czy delikatnie osłodzoną słabą herbatę. Płyny przyjmuj co kwadrans, małymi porcjami (lepiej się wchłoną i nie spowodują odruchu wymiotnego);
- Drugiego dnia nadal się nawadniaj. A jeśli poczujesz się lepiej, zjedz miseczkę kleiku ryżowego lub rozgotowanego białego ryżu, czerstwą kajzerkę, sucharek, kilka krakersów czy piure z gotowanej marchwi;
- Trzeciego dnia zacznij wprowadzać (nadal w małych porcjach) inne lekkostrawne dania, np. chude gotowane mięso drobiowe, piure z ziemniaków, słodki twarożek. Dietę taką kontynuuj aż do całkowitego ustąpienia objawów.
Uwaga! Jeśli biegunka lub wymioty są silne, kup w aptece preparat do przygotowania roztworu uzupełniającego elektrolity (zawiera sole mineralne). Przeciwbiegunkowe leki (np. z loperamidem) stosuj tylko w razie wyraźnej potrzeby, aby nie utrudniać oczyszczania jelit.
Czytaj także:
Przegląd preparatów na biegunkę podróżnych
Sposoby na 4 typy biegunki u dzieci
Na podstawie artykułu Diany Ożarowskiej-Sady
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!