Esencja zdrowia
Po wypiciu filiżanki naparu odzyskujemy wigor, łatwiej jest nam się też skoncentrować. Aplikujemy sobie przy okazji:
- witaminy z grupy B – wzmacniają nerwy i poprawiają przemianę materii, witaminę K – reguluje krzepliwość krwi;
- sole mineralne – głównie chroniący zęby przed próchnicą fluor, wzmacniający kości wapń i fosfor oraz konieczne przy tworzeniu krwi żelazo;
- garbniki (to im herbata zawdzięcza gorzkawy posmak) dezynfekują jamę ustną, działają ściągająco na błony śluzowe, hamują też biegunkę;
- polifenole (inaczej flawonoidy) –związki te potrafią zwalczać wolne rodniki. Dzięki temu spowalniają proces starzenia, działają antyrakowo i chronią przed uszkodzeniami ścianki naczyń krwionośnych.
Uwaga! Badania potwierdzają, że polifenole potrafią także regulować ilość cholesterolu. Co najważniejsze – obniżają poziom złego LDL i trójglicerydów – głównych sprawców miażdżycy i tzw. zespołu metabolicznego (zaburzenia prowadzące m.in. do chorób układu krążenia i cukrzycy).
By w pełni skorzystać z właściwości herbaty, warto codziennie wypijać od 3 do 5 filiżanek naparu. Dawka taka nawet o 50 procent zmniejsza ryzyko zawału serca i problemów związanych ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Większa ilość nie jest wskazana, bo może podrażniać żołądek i podnosić ciśnienie krwi. Z tego samego powodu herbata nie powinna być zbyt mocna.
W herbacianej kuracji obowiązuje jeszcze jedna zasada – napar najlepiej pijać przed posiłkiem lub co najmniej pół godziny po biesiadowaniu. Dlaczego? Bo herbata, mimo że sama zawiera żelazo, utrudnia przyswajanie tego minerału z jedzenia.
Do wyboru do koloru
Czarna, zielona czerwona, a nawet żółta i biała. Herbata może mieć wiele odcieni, zależą one jednak nie od gatunku rośliny, lecz terminu zbioru i sposobu przetworzenia. Aby uzyskać czarną herbatę, "dojrzałe" liście poddaje się fermentacji. Kolorowe gatunki zbiera się we wcześniejszej fazie (np. biała herbata robiona jest z pąków!) i poddaje krótszej obróbce. Efektem tego jest nie tylko zróżnicowanie barwy, smaku i aromatu, ale ilości aktywnych składników. Dlatego właśnie:
- herbata czarna – zawiera najwięcej pobudzającej teiny (nawet do 110 mg w filiżance, dla porównania herbata zielona ma zaledwie 8–9 mg);
- herbata biała to prawdziwa królowa polifenoli. Ma nawet do 150 mg w filiżance (pozostałe gatunki nieco mniej – ok. 130 mg). Właśnie za sprawą polifenoli biała herbata stała się przyjaciółką kobiet. Ponieważ spowalnia proces starzenia się skóry dodawana jest m.in. do kremów przeznaczonych dla cery dojrzałej.
- herbata zielona szczególnie polecana jest osobom, które chcą schudnąć – pijąc ją, spalasz codziennie 70 dodatkowych kalorii. Zielony napitek pomaga także przy problemach skórnych (warto napar dolewać do kąpieli) i infekcjach intymnych (w drogeriach możesz kupić płyny do higieny intymnej z ekstraktem z herbaty).
- herbaty czerwona i żółta określane są pożeraczami tłuszczu. Tak naprawdę jednak nie działają na sam tłuszcz, lecz ułatwiają trawienie i przyspieszają przemianę materii.
Ponieważ czarna herbata pobudza, warto ją pijać przede wszystkim rano. Pozostałymi gatunkami można się raczyć przez cały dzień.
KURS PARZENIA HERBATY
- Właściwości herbacianego napoju zależą od rodzaju herbaty, czasu przygotowania i temperatury wody. Krótko zaparzana herbata pobudza. Podczas dłuższego naciągania wydziela się tanina, która neutralizuje teinę. Efekt? Napar działa relaksująco.
- Bez względu na gatunek, herbatę przygotowuje się w czystym, podgrzanym (lub wyparzonym) dzbanku. Oprócz łyżeczki suszu na każdą filiżankę naparu, trzeba dosypać dodatkową porcję dla... dzbanka.
- Napój podawaj od razu po przygotowaniu – gdy stoi, traci aromat i zdrowotne właściwości.
Herbata czarna
temperatura wody: 95°C, czyli tzw. biały wrzątek (od razu po zagotowaniu); czas parzenia: chińska od 5 do 7 minut, indyjska, cejlońska i tajwańska od 2 do 5 minut;
Herbata zielona
temperatura wody: herbata chińska – ok. 80°C (czyli 4 minuty od wrzenia), indyjska – 70°C, japońska – ok. 70°C (10 minut od zagotowania); czas parzenia: 3–5 minut gatunki chińskie, 3 minuty – indyjskie, do 2 minut – japońskie;
Herbata żółta i biała
temperatura wody: 70–80°C; czas parzenia: 5 do 7 minut;
Herbata czerwona
temperatura wody: 95°C; czas parzenia: od 3 do 5 minut.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!