Wykluczyć fosforany
Fosforany to składniki, zawierające w swoim składzie chemicznym resztę kwasu fosforowego. Są one składnikami wielu produktów żywnościowych, które kupujemy w sklepie. Informacje o nich możemy znaleźć na etykietach produktów. Celem ich dodawania jest przedłużenie trwałości artykułów żywnościowych oraz poprawa ich smaku, wyglądu i zapachu. Fosforany możemy znaleźć przede wszystkim w żółtych serach i wędlinach, a także w popularnym napoju z kofeiną – w coli.
U zdrowych osób fosforany nie wpływają na zaburzenia czynności podstawowych narządów wewnętrznych. Spożywane w ilościach, w jakich dodawane są do poszczególnych artykułów żywnościowych, nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. U osób, które są przewlekle dializowane, fosforany mogą poważnie zaburzyć procesy przemiany materii, powodując w organizmie wzrost stężenia substancji toksycznych i upośledzenie filtracji krwi. Taki stan może być w konsekwencjach niebezpieczny dla zdrowia i życia takiej osoby.
Ograniczyć podaż białka
Białko jest składnikiem, którego produkty metabolizmu są głównym składnikiem moczu. Aby zmniejszyć ich ilość, należy ograniczyć ilość spożywanego białka. Nerki nie zajmują się produkcją metabolitów białka – ich zadanie zawęża się jedynie do filtrowania krwi z owych substancji chemicznych. U dializowanych osób nerki znajdują się w stanie niewydolności, w związku z czym należy oszczędzać im pracy poprzez ograniczenie przyjmowania z dietą składników, stanowiących dla nich bodziec do wytężonego działania.
Ilość białka, jaka powinna być spożywana przez osobę dializowaną nie powinna przekraczać 0,8 g/kg masy ciała/dobę. Białka nie należy całkowicie eliminować z diety, gdyż jest ono składnikiem budulcowym dla naszego organizmu oraz wpływa na efektywność procesów przemian materii w ciele człowieka.
Równowaga pomiędzy sodem a potasem
Przyjmowanie sodu i potasu powinno podlegać stałej kontroli. Osoba dializowana nie może pozwolić sobie na nadmiar lub niedobór któregoś z tych składników, gdyż organy, zajmujące się regulowaniem stężenia jonów w organizmie nie są w stanie pełnić tej funkcji we właściwy sposób.
Ograniczenie podaży sodu powinno opierać się głównie na rezygnacji z potraw gotowych, w których sól jest dominującą przyprawą. Ilość soli, przyjmowanej w ciągu dnia przez osobę dializowaną powinna być nie większa niż przepisowa „szczypta”. Ilość potasu natomiast można ograniczyć przez rezygnację ze spożywania w nadmiarze produktów, zawierających ten składnik – są to głównie owoce i warzywa (pomidory i banany) oraz bakalie i owoce suszone.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!