Czym jest kamica nerkowa?
Kamica nerkowa polega na tym, że w nerkach lub drogach moczowych tworzą się tzw. kamienie o wielkości od mikroskopijnych, niewidocznych gołym okiem do większych, nawet o wielkości ok. 5 cm.
Kamienie te mogą powodować niewydolność nerek, trzustki czy ślinianek. Są źródłem bólu – tzw. kolka nerkowa – powodując stany zapalne narządów wewnętrznych. Utrudniając odpływ wydzieliny mogą powodować groźne powikłania. Mogą utrudniać oddawanie moczu i być przyczyną pojawiania się krwi w moczu.
Pij wodę (i nie tylko)
Dość prostym, a zarazem skutecznym sposobem walki z kamicą jest spożywanie dużej ilości płynów, najlepiej wody niskozmineralizowanej, która w znacznym stopniu potrafi ograniczać powstawanie kamieni. Woda zmiękcza w ten sposób stężenie kamieniogennych soli mineralnych.
Najlepiej wypijać takie ilości wody, aby w ciągu dnia wydalać minimum dwa litry moczu. Oczywiście w ciągu gorących dni ilości spożywanej wody należy odpowiednio zwiększać.
Poza wodą mineralną warto wspomagać organizm piciem naparów ziołowych, jak z mięty, brzozy czy melisy, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a poza tym uśmierzają ból i obniżają stężenie substancji kamieniogennych we krwi.
Zobacz też: Jakie są rodzaje kamicy nerkowej?
Witaminy w walce z kamicą nerkową
Dobrze jest, poza tym dietę uzupełniać magnezem z witaminą B6, co znacznie zmniejsza powstawanie kamieni w nerkach. Również witamina A jest ważnym suplementem diety. Dzięki niej wyściółka dróg moczowych pozostaje w dobrym stanie. Przeciwdziała też odkładaniu się złogów soli kamieniogennych.
Witamina A w postaci naturalnej występuje w dużych ilościach w marchwi, brokułach, dyni, morelach, wątróbce wołowej.
Które oleje spożywać?
Skuteczne w walce z kamieniami nerkowymi są oleje: lniany i kokosowy, które zarówno zapobiegają tworzeniu się kamieni, jak i rozpuszczają już istniejące, a poza tym wspierają one procesy trawienne i aktywizują przemianę materii.
Tego unikaj!
Należy również wspomnieć o tym, czego nie należy spożywać. Przede wszystkim należy znacznie ograniczać spożywanie wapnia i jego związków, czyli takich produktów spożywczych jak mleko, ser, przetwory mleczne.
Należy też spożywać mniej pokarmów o dużej zawartości szczawianów wapnia, czyli na przykład: fasoli, czerwonych buraków, truskawek, czarnych jagód, selera, zielonej papryki, herbaty, szpinaku, kawy, czekolady.
Uważać też należy, aby nie spożywać zbyt dużo produktów o dużej zawartości białka, które zwiększa ilość kwasu moczowego, fosforu i wapnia w moczu. Dziennie nie powinno się spożywać więcej jak 200 g białka, które znajduje się głównie w mięsie, serach i rybach.
Ograniczajmy też spożycie soli do dziennej dawki 3 g. Poza tym kontrolować należy spożycie witamin C i D, które powodować mogą zwiększenie wytwarzania szczawianów w organizmie, a D, poza tym, zwiększa ogólne stężenie wapnia. Ogólnie mówiąc, najlepszą dietą w przypadku kamicy nerkowej jest dieta wegetariańska, niskotłuszczowa, bogata w błonnik. A w razie ataku bólu pomocny jest gorący kompres na nerki, a na głowę zimny kompres. Można tu skorzystać na przykład z elektrycznych poduszek lub koców grzewczych.
Zobacz też: Co jeść przy kamicy nerkowej?
Źródło: wydawnictwo PRINTEX.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!