Jaką dietę stosować w chorobach trzustki?

Opanowanie zasad zdrowego żywienia nie jest trudne i nie wymaga ogromnych wyrzeczeń. / fot. Fotolia
Ból, niestrawność, biegunki - chora trzustka może przysporzyć wielu kłopotów. Dlatego trzeba dbać o trzustkę – między innymi zachowując odpowiednią dietę. Przeczytaj, co jest wskazane, a co zabronione w diecie trzustkowej.
/ 13.07.2018 16:09
Opanowanie zasad zdrowego żywienia nie jest trudne i nie wymaga ogromnych wyrzeczeń. / fot. Fotolia

Niekoniecznie dieta ścisła

Dieta chroniąca trzustkę nie musi być bezwzględnie rygorystyczna tak jak diety odchudzające. Obowiązują ją podobne zasady takie jak 5 małych posiłków dziennie, ograniczona podaż kalorii czy zakaz pojadania pomiędzy posiłkami. Należy pamiętać, że uszkodzona trzustka potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania należytej ilości kalorii, nie można ich więc nadmiernie ograniczać.

Przeczytaj: Diety w chorobach układu pokarmowego - vademecum

Nieważna jest ilość, ale jakość!

To podstawowa zasada rządząca dietą przyjazną dla trzustki. Kalorie (czyli energia dostarczana z pożywieniem) nie tylko muszą być we właściwej ilości, ale także pochodzić z dobrego źródła. Takim najlepszym źródłem są naturalne produkty bogate w węglowodany złożone takie jak pieczywo i makaron pełnoziarnisty oraz ryż. Aby zapewnić organizmowi właściwą podaż składników budulcowych należy zatroszczyć się także o dostarczanie dużej ilości białka w formie mięsa (najlepiej drobiowego lub chudej wołowiny), jaj oraz produktów mlecznych (jogurtów, odtłuszczonych serów, mleka, kefirów).

Warzywa i owoce

Są doskonałą i smaczną alternatywą lub dodatkiem do posiłków. Warzywa mogą być przygotowane w różnej formie – surowe, gotowane lub przyrządzane na patelni. Pamiętaj jednak, że niektóre owoce (na przykład banany lub winogrona) nie są wskazane w diecie trzustkowej ze względu na wysoką zawartość naturalnego cukru, który bardzo szybko zamienia się w tkankę tłuszczową, której nadmiar jest dla trzustki szkodliwy.

Przeczytaj: Jaka dieta jest najlepsza w chorobach zapalnych trzustki?

Mniej tłustego

Ograniczenie jedzenia tłustych pokarmów znajduje swoje uzasadnienie w jednej z podstawowych czynności trzustki, a mianowicie trawieniu tłuszczy. Jeśli mniej tłuszczu będzie w dostarczanych pokarmach, trzustka będzie mogła wykonywać mniejszą pracę i bardziej się oszczędzać. Ograniczenie tłustego jedzenia na początku może przysparzać trudności ze względu na wcześniejsze przyzwyczajenia dietetyczne. Smażenie z powodzeniem można zastąpić pieczeniem i gotowaniem. Zamiast śmietany można używać jogurtu naturalnego lub produktów oznaczonych emblematem „0%”.

Pamiętaj, że zawsze lepiej przygotować posiłek samemu niż kupić gotowy.

Pożegnanie ze słodyczami

Słodkie przekąski są całkowicie zakazane w diecie trzustkowej nie tylko ze względu na wysoką zawartość cukru, ale także tłuszczu. Takie produkty jak czekolada czy kremy do ciast są prawdziwą kopalnią tłuszczu. Jeśli nie możesz obejść się bez słodyczy, możesz spróbować własnoręcznie przyrządzanych deserów takich jak galaretka, kisiel, budyń czy sałatka owocowa.

Dowiedz się więcej o diecie dla trzustki na naszym forum medycznym.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA