Choroby związane z menopauzą
W okresie okołomenopauzalnym u kobiety pojawiają się choroby układu krążenia, osteoporoza, otyłość albo cukrzyca. Do wystąpienia tych chorób przyczynia się obniżenie poziomu estrogenów spowodowane wygasaniem funkcji hormonalnej jajników. Aby zachować dobrą kondycję fizyczną i psychiczną bardzo ważne jest przestrzeganie odpowiedniej diety.
Zmiany zapotrzebowania kalorycznego
Kaloryczne zapotrzebowanie organizmu zmienia się wraz wiekiem. Zależy ono od masy ciała, ilości wykonywanego wysiłku fizycznego i sprawności organizmu. Panie, które znalazły się w okresie okołomenopauzalnym muszą liczyć się z mniejszym zapotrzebowaniem ich ciała na pokarm.
Przeważnie kobiety przyzwyczajone są do określonego sposobu żywienia. Nie biorą jednak pod uwagę tego, że ich organizm z wiekiem potrzebuje coraz mniej kalorii. Okres menopauzy zmniejsza metabolizm organizmu a zapotrzebowanie kaloryczne może być mniejsze nawet o 20-30%.
Dieta w okresie menopauzy
Aby przeciwdziałać stopniowemu przyrostowi masy ciała należy przestrzegać kilku zasad układając menu. Bardzo ważne jest ustalenie stałego czasu spożywania trzech głównych posiłków. Śniadanie jest podstawowym posiłkiem, którego nie należy unikać, nawet jeśli nie chce się rano jeść. W jego składzie powinny znaleźć otręby lub musli, ciemne pieczywo, chudy nabiał, warzywa i owoce.
Bardzo ważne jest wykluczenie z diety słodyczy, tłuszczów, potraw smażonych, gdyż bardzo szybko odkładają się w tkance tłuszczowej. Należy zmniejszyć ilość wypijanej kawy, używania soli i ostrych przypraw. Kolacja natomiast powinna być zjedzona na minimum cztery godziny przed snem.
Przeciwdziałanie osteoporozie
- Ponieważ menopauza to okres zwiększonego ryzyka wystąpienia osteoporozy należy spożywać duże ilości wapnia, fosforu i witaminy D, które zawarte są w mleku i jego przetworach, jajach, rybach. Duża ilość soli w diecie albo nadmiar kawy mogą prowadzić do znacznego odwapnienia kości.
Czytaj też: Jak łatwo zwalczyć objawy menopauzy?
Przeciwdziałanie chorobom serca i miażdżycy
W okresie menopauzy dieta, ze względu na częstsze występowanie chorób serca i miażdżycy, powinna zawierać spore ilości olei roślinnych, najlepiej oliwy z oliwek i ryb. Zawierają one wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są one pomocne w obniżaniu „złego” cholesterolu.
- Ponieważ w okresie przekwitania zwiększa się także ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych warto przyjmować witaminy antyoksydacyjne takie jak witamina C, E czy A. Warzywa i owoce są ich doskonałym źródłem. Można też zakupić suplementy diety zawierające kwasy Omega 3 czy wyżej wymienione witaminy.
Dobry wpływ na zmniejszenie objawów psychicznych menopauzy mają soja i jej przetwory a także suplementy diety ją zawierające.
Czytaj też: Przekwitanie - jak przeżyć drugą młodość?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!