Jaki związek z alergią pokarmową mają bakterie i wirusy?

Bakterie E. coli mogą potencjalnie zostać wykorzystane jako broń biologiczna/fot. Fotolia
Alergia pokarmowa rozpoznawana bywa często u małych dzieci. Spowodowana jest nieprawidłową reakcją układu odpornościowego na składniki pożywienia. Jaka jest w tym wszystkim rola bakterii i wirusów?
/ 31.05.2011 00:12
Bakterie E. coli mogą potencjalnie zostać wykorzystane jako broń biologiczna/fot. Fotolia

Bariera przełamana

Bakterie i wirusy mogą sprzyjać rozwojowi alergii pokarmowej, ponieważ liczne infekcje powodują uszkodzenie „bariery jelitowej”. Naruszenie spójności błony śluzowej układu trawiennego powoduje, że staje się ona bardziej przepuszczalna dla substancji białkowych, które łatwiej przenikają do krwi i są rozpoznawane przez układ odpornościowy, jako obce. Infekcje są szczególnie ważne u dzieci, których układ odpornościowy nie jest dojrzały, a błona śluzowa bardziej przepuszczalna niż u osób dorosłych.

Przeczytaj: Czym jest alergia pokarmowa?

Groźny dla alergika Helicobacter

Zakażenie Helicobacter pylori może być, tak jak inne infekcje bakteryjne, czynnikiem sprzyjającym rozwojowi alergii. Bakteria uszkadza błonę śluzową żołądka. Osłabiony i nadwrażliwy przewód pokarmowy reaguje objawami alergicznymi na kontakt z żywnością.

Kolonizacja przewodu pokarmowego przez Helicobacter pylori jest niebezpieczne także dla osoby, która choruje już na alergią pokarmową. Powoduje, że objawy choroby są u niej cięższe, a leczenie trudniejsze. Oprócz stosowania diety eliminacyjnej, chory musi jeszcze zabić bakterię poprzez terapię erydykacyjną (antybiotykoterapia połączona z inhibitorami pompy protonowej).

Polecamy: Jak leczyć alergię pokarmową?

Z nimi źle, bez nich też niedobrze…

W ostatniej dekadzie zauważono wyraźny wzrost występowania alergii pokarmowej, zwłaszcza u dzieci mieszkających w miastach. Z tego względu powstała tzw. „hipoteza higieniczna”. Według niej dzieci, które w dzieciństwie są mniej eksponowane na czynniki immunomodulujące takie jak infekcje wirusowe, endotoksyny bakteryjne mają większą szanse na zachorowanie na choroby atopowe. Dzieci wiejskie mają większy kontakt z potencjalnymi alergenami, więc w późniejszym okresie życia ich układ odpornościowy prawidłowo odróżnia infekcje bakteryjną, którą musi zwalczać od np. białek mleka krowiego, które nie stanowią zagrożenia.

Zatrucie pokarmowe

Bakterie i wirusy mogą być odpowiedzialne za postawienie błędnej diagnozy. Objawy alergii pokarmowej są, bowiem niejednokrotnie niecharakterystyczne i łatwo można je pomylić z innymi chorobami. Często mogą przypominać zatrucie pokarmowe, wywołane najczęściej przez bakterie lub ich toksyny. Zarówno alergia pokarmowa jak i zatrucie pokarmowe należą do grupy tzw. niepożądanych reakcji pokarmowych, różni je między sobą mechanizm reakcji i sposób leczenia. Zatrucie pokarmowe – reakcja toksyczna, postępowanie objawowe. Alergia pokarmowa – reakcja nietoksyczna, zależna od układu immunologicznego, leczenie-dieta eliminacyjna.

Bakterie i wirusy mogą mieć różnorodny wpływ na alergię pokarmową. Częste infekcje sprzyjają występowaniu choroby (m.in. zakażenie Helicobacter pylori). Z drugiej strony jednak brak kontaktu z bakteriami czy wirusami w dzieciństwie, wpływa na nieprawidłowe reakcje układu odpornościowego w życiu dorosłym.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA