Jakich produktów unikać przygotowując posiłki dla dzieci?

Jakich produktów unikać przygotowując posiłki dla dzieci?
Żywienie w domu, starania rodziców o przygotowanie posiłków zbilansowanych pod względem składników odżywczych, ma duży wpływ na to jak kształtować się będą nawyki żywieniowe dorastających dzieci. Dowiedz się, czego nie powinnaś podawać do jedzenia swojemu dziecku.
/ 04.04.2011 11:25
Jakich produktów unikać przygotowując posiłki dla dzieci?

Ważnym jest, aby edukować dziecko od najmłodszych lat, tak by poza zasięgiem troskliwego rodzica, uchronić podopiecznego przed sięgnięciem po niezdrowy produkt spożywczy np. w szkole, w sklepiku szkolnym.

Jak dużo jest pracy przed rodzicami potwierdza fakt, iż co piąte dziecko w Polsce ma nadwagę lub jest otyłe. Przeciętna racja pokarmowa naszych pociech jest słodka, tłusta i bogata w białko, głównie zwierzęce, co wynika z niekontrolowanego przez rodziców spożycia mięsa i przetworów mięsnych, słodkich soków owocowych i warzywnych , napojów gazowanych słodkich, chipsów, batoników, frytek czy żywności typu fast food. 

Zobacz także: Jak żywić przedszkolaków?

Aby nie narażać dziecka na zbędne kilogramy, które niezwykle łatwo nabyć, a traci się je latami pracy nad sobą, należy unikać produktów o wysokiej energetyczności a niskiej wartości odżywczej. Po prostu wiemy, co jemy. W żywności wysoko przetworzonej tego nie wiemy.

Podsumowując, niewskazane w diecie kształtującego się młodego organizmu jest zawartość:

- żywności typu fast food i wysokoenergetycznych przekąsek (hamburgery, hot dogi, frytki, chipsy, chrupki),
- słodkich soków owocowych i warzywnych,
- słodzonych napojów gazowanych typu cola,
- tłustego mięsa i jego przetworów,
- nadmiaru tłuszczów zwierzęcych typu smalec, masło,
- żywności wysoko przetworzonej obfitej w fosfor np. słodkie zbożowe płatki śniadaniowe, wędliny, napoje gazowane,
- nadmiaru soli i cukru w wyniku dosalania i dosładzania potraw.

Racjonalne żywienie dzieci młodszych i starszych, zbilansowane w energię i makroelementy, witaminy i składniki mineralne pozwoli zapobiec:

  • niedożywieniu (wynikającemu z długotrwałych niedoborów składników odżywczych),
  • niedowagi,
  • przekarmieniu i otyłości,
  • zaburzeniu mineralizacji kośćca,
  • obniżeniu odporności organizmu,
  • opóźnieniu wzrastania i rozwoju psychicznego,
  • osłabieniu funkcji poznawczych.

Zobacz także: Jak walczyć z otyłością u dziewcząt w wieku dojrzewania?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA