EKG (elektrokardiografia)
Jest to całkowicie bezbolesne badanie. Polega na przyklejeniu pacjentowi elektrod w różnych miejscach na klatce piersiowej oraz na nadgarstkach i kostkach. Elektrody nie wysyłają prądu, tylko odbierają wysyłane przez serce impulsy. Owe impulsy są bardzo ważne dla prawidłowej pracy serca – pobudzają do skurczów i są wyznacznikiem prawidłowej pracy serca. Aparat natomiast rejestruje te impulsy i zapisuje w postaci wykresu na kartce papieru. Lekarz musi dokładnie przeanalizować otrzymany wynik, śledząc przebieg linii. Jej wychylenie o choćby kilka milimetrów może świadczyć o rozpoczynającej się chorobie, zatem konieczna jest skrupulatna ocena wykresu. Dzięki EKG lekarz może nie tylko rozpoznać zawał, ale także inne nieprawidłowości – wady serca czy zaburzenia jego rytmu.
Poziom cholesterolu całkowitego
Jest to badanie robione z krwi pacjenta. Można wykonać je tylko i wyłącznie na czczo (co najmniej 6 godzin bez jedzenia) – zarówno przy standardowym pobraniu krwi żylnej jak i specjalnym aparatem (z palca). Uważa się, że „bezpieczny” poziom cholesterolu całkowitego wynosi mniej niż 200 mg/dl. Jednakże niektórzy lekarze kardiolodzy wskazują na wartość mniejszą niż 180 mg/dl. Poziom cholesterolu całkowitego zależy w dużej mierze od tego, co jemy – jeśli spożywamy w większości tłuste produkty, jego poziom automatycznie wzrasta. Najłatwiej obniżyć go przez dietę – pozbywając się z jadłospisu masła czy tłustego mięsa na korzyść owoców, warzyw i chudego mięsa (takiego jak drób).
Polecamy: Jak obniżyć zły cholesterol LDL?
Lipidogram, czyli rozkład cholesterolu
Lipidogram to badanie, które mierzy poziom cholesterolu: całkowitego, „dobrego” (HDL) i „złego” (LDL) oraz poziom trójglicerydów. Podział na „dobry i „zły” cholesterol we krwi został wprowadzony w celu ułatwienia oceny czynników ryzyka chorób serca (między innymi zawału). Zasada jest bardzo prosta – dobrego (HDL) cholesterolu warto mieć więcej niż złego (LDL). Poziom trójglicerydów przydaje się lekarzowi także w ocenie innych funkcji, takich jak praca wątroby czy nasza aktualna dieta.
Zobacz także: Dieta zapobiegająca chorobom układu krążenia
Pamiętaj! To, że masz podwyższony cholesterol (całkowity albo „zły”) nie oznacza, że jutro będziesz miał zawał serca! Wysoki poziom cholesterolu świadczy jedynie o ryzyku wystąpienia zawału serca.
Oznacza to, że w porównaniu do osoby z prawidłowym poziomem cholesterolu masz większą szansę na wystąpienie zawału serca. To bardzo precyzyjny wyznacznik, mówiący o tym, że czas coś zmienić w diecie czy stylu życia, by zapobiec niebezpiecznym konsekwencjom zdrowotnym.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!