1
z
5
Jakie jedzenie wywołuje migrenę? (galeria)
Alkohol to produkt, który wśród elementów wywołujących migrenę wymienia się najczęściej. Nasila napady i sprawia, że są częstsze. Dzieje się tak, ponieważ alkohol rozszerza naczynia krwionośne./fot. Fotolia
2
z
5
Jakie jedzenie wywołuje migrenę? (galeria)
Osobom cierpiącym na migreny odradza się też inne używki, m.in. kawę, gdyż duża ilość kofeiny może wzmagać bóle głowy. Jednak uwaga: niektórzy zauważają u siebie skutki odwrotne i twierdzą, że kofeina im pomaga - wszystko więc zależy od organizmu chorego./fot. Fotolia
3
z
5
Jakie jedzenie wywołuje migrenę? (galeria)
Produkty zawierające tyraminę (organiczny związek chemiczny) nasilają napady migreny. Akumulacja tego związku w organizmie może powodować wzrost ciśnienia tętniczego. Tyraminę znajdziemy m.in. w serach, czekoladzie, śledziach i czerwonym mięsie.
4
z
5
Jakie jedzenie wywołuje migrenę? (galeria)
Jeśli pragniesz uniknąć migreny, wyeliminuj także ze swojej diety wszelkie "polepszacze" smaku, konserwanty i utwardzacze (np. glutaminian sodu)./fot. Fotolia
5
z
5
Jakie jedzenie wywołuje migrenę? (galeria)
Specjaliści radzą też "migrenikom" ograniczyć spożywanie produktów mlecznych. Nabiał bowiem może przyczynić się do nadprodukcji śluzu w zatokach, które mają wpływ na ciśnienie, co z kolei może prowadzić do migreny.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!