Jakie jedzenie wywołuje migrenę? (galeria)
Alkohol, ser, konserwy mięsne, banany, czekolada - to tylko niektóre produkty, które mogą wzmagać napady migreny. Jakie jeszcze jedzenie wyzwala migrenę? Jak na ból głowy wpływa tyramina?

Niektóre produkty mogą po 20-25 minutach od zjedzenia wywoływać napady bólu głowy. Jeśli cierpisz na migreny, załóż dzienniczek, w którym będziesz zapisywać to, co jesz i kiedy zaczyna boleć Cię głowa - dzięki temu ocenisz, co nasila Twój ból. W tej galerii znajdziesz produkty, które wyzwalają migrenę u większości osób cierpiących na tę chorobę. Dowiesz się też dlaczego się tak dzieje.
1 z 5

Jakie jedzenie wywołuje migrenę? (galeria)
Alkohol to produkt, który wśród elementów wywołujących migrenę wymienia się najczęściej. Nasila napady i sprawia, że są częstsze. Dzieje się tak, ponieważ alkohol rozszerza naczynia krwionośne./fot. Fotolia
2 z 5

Jakie jedzenie wywołuje migrenę? (galeria)
Osobom cierpiącym na migreny odradza się też inne używki, m.in. kawę, gdyż duża ilość kofeiny może wzmagać bóle głowy. Jednak uwaga: niektórzy zauważają u siebie skutki odwrotne i twierdzą, że kofeina im pomaga - wszystko więc zależy od organizmu chorego./fot. Fotolia
3 z 5

Jakie jedzenie wywołuje migrenę? (galeria)
Produkty zawierające tyraminę (organiczny związek chemiczny) nasilają napady migreny. Akumulacja tego związku w organizmie może powodować wzrost ciśnienia tętniczego. Tyraminę znajdziemy m.in. w serach, czekoladzie, śledziach i czerwonym mięsie.
4 z 5

Jakie jedzenie wywołuje migrenę? (galeria)
Jeśli pragniesz uniknąć migreny, wyeliminuj także ze swojej diety wszelkie polepszacze smaku, konserwanty i utwardzacze (np. glutaminian sodu)./fot. Fotolia
5 z 5

Jakie jedzenie wywołuje migrenę? (galeria)
Specjaliści radzą też migrenikom ograniczyć spożywanie produktów mlecznych. Nabiał bowiem może przyczynić się do nadprodukcji śluzu w zatokach, które mają wpływ na ciśnienie, co z kolei może prowadzić do migreny.