Czym jest dysfagia?
Dysfagia to inaczej zaburzenia połykania. Charakteryzują się one trudnością w uformowaniu kęsa pokarmowego, jego połykaniu i transporcie przez górny odcinek przewodu pokarmowego oraz uczuciem zalegania pokarmu w gardle lub przełyku. Ze względu na lokalizację przyczyn dysfagii, można ją podzielić na przedprzełykową i przełykową.
Objawy
Dysfagia należy do dolegliwości subiektywnych. Nie da się w żaden sposób sprawdzić jak bardzo nasilone są trudności w połykaniu. W opisie objawów ważne są: charakter i lokalizacja bólu/dyskomfortu, czas, po jakim pojawiają się dolegliwości, czynniki nasilające/łagodzące, inne objawy pojawiające się podczas spożywania pokarmów, współistniejące choroby, przebyte operacje. Dysfagii przedprzełykowej może towarzyszyć: krztuszenie się, suchy kaszel, wylewanie się pokarmu przez nos, kichanie, łzawienie, uczucie drapania w gardle. Natomiast przełykowej: rozpieranie, gniecenie w klatce piersiowej, kaszel, odkrztuszanie, wymioty. Dokładny opis dolegliwości oraz wyniki badań pozwolą lekarzowi znaleźć przyczynę dysfagii.
Jakie badania czekają chorego?
Poza badaniem lekarskim chorego czekają również badania pomocnicze. W przypadku podejrzenia dysfagii przełykowej wykonuję się najczęściej endoskopię górnego odcinka przewodu pokarmowego. W celu potwierdzenie zaburzeń połykania przedprzełykowych zlecane jest badanie RTG gardła i przełyku. Czasami jest również robiona manometria przełyku, jako badanie uzupełniające.
Groźny objaw
Dysfagia wymaga dokładnego ustalenia przyczyny, ponieważ może być sygnałem alarmowym dla procesu nowotworowego toczącego się w przełyku.
Przyczyny dysfagii
Do wystąpienia zaburzeń połykania przedprzełykowych może dojść w wyniku:
- zaburzeń strukturalnych (zmiany zapalne jamy ustnej i gardła, nowotwór języka, gardła, dna jamy ustnej, wole uciskające z zewnątrz lub ciało obce);
- zaburzeń nerwowo-mięśniowych (neuropatie obwodowe – w przebiegu cukrzycy, skrobiawicy, choroby naczyń – udar niedokrwienny, zaburzenia pozapiramidowe – choroba Parkinsona, choroby tkanki łącznej – toczeń układowy rumieniowaty, twardzina układowa, miastenia, miopatie);
- zaburzeń czynnościowych górnego zwieracza przełyku.
Przyczynami dysfagii przełykowej są patologie w obrębie przełyku:
- zwężenie (rak przełyku i wpustu, efekt poparzenia przełyku),
- zaburzenie motoryki (w przebiegu cukrzycy, twardziny układowej, achalazji przełyku, w wyniku przyjmowania niektórych leków – azotanów, blokerów kanału wapniowego),
- ucisk na przełyk (guzy śródpiersia i oskrzeli).
Leczenie zaburzeń połykania jest zgodne z przyczyną, która je powoduje.
Dysfagia jest problemem, którego nie można lekceważyć! Zaburzenia połykania mogą być związane z niegroźnymi chorobami, a także z bardzo niebezpiecznymi procesami, jak rozrost nowotworowy. Dlatego tak ważna jest odpowiednia diagnostyka i ustalenie przyczyn dolegliwości.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!