Kawa - dlaczego ograniczyć jej picie?

„Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł i słodka jak miłość”. Talleyrand doskonale ujął w słowa to co w kawie jest doskonałe. Choć i tak każdy z nas preferuje inną – gorzką, słodka, z mlekiem, przyprawami korzennymi…
/ 26.09.2009 00:20
„Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł i słodka jak miłość”. Talleyrand doskonale ujął w słowa to co w kawie jest doskonałe. Choć i tak każdy z nas preferuje inną – gorzką, słodka, z mlekiem, przyprawami korzennymi…

Mickiewiczowski trunek – „Który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach mokki i gęstość miodowego płynu” pieści nasze podniebienia większości z nas, każdego ranka. Później kolejna kawa w południe w pracy i czasem następna popołudniu ze sąsiadką.

Co takiego dobrego ma w sobie filiżanka kawy?
Te skromne mniej-więcej 200 ml kawy zawiera około 130 mg kofeiny. Substancja ta jest stymulantem – pobudza układ nerwowy, pracę serca i funkcjonowanie nerek (moczopędność). Znosi senność i zmęczenie oraz przywraca zdolność skupienia uwagi. Wypicie filiżanki kawy poprawia także nastrój. Kofeina pobudza wydzielanie soków żołądkowych i przyspiesza perystaltykę przewodu pokarmowego. Już sam aromat kawy dzięki obecności olejków eterycznych w jej prażonych ziarnach poprawia humor i lekko pobudza.

Kawa - dlaczego ograniczyć jej picie?

Zalecana ilość kofeiny to około 500 mg dziennie (kobiety w ciąży 250-300 mg). W tej ilości kawa sprzyja funkcjonowaniu naszego organizmu. Jest jak najbardziej mile widziana w jadłospisie niskociśnieniowców, osób z niedociśnieniem ortostatycznym (seniorzy, ludzie z chorobą Parkinsona) oraz, jak podają badania – w profilaktyce choroby Alzheimera i Parkinsona. Kawa dzięki obecności antyutleniaczy, ma chronić przed nowotworami i cukrzycą. Prawdopodobnie też picie kawy pozbawia oddech przykrego zapachu z ust, ale ten aspekt jest jeszcze w fazie badań. Kofeina przyjmowana z niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi np. paracetamol, nasila i przyspiesza działanie leku.

Dlaczego ograniczyć spożywanie kawy?

Kawa jak każda używka niesie ze sobą ryzyko uzależnienia, a spożywana w większych ilościach powoduje szereg nieprzyjemnych objawów i powikłań jak np.:
  • „zdenerwowanie kofeinowe”, pobudzenie, niepokój
  • potęgowanie stresu i lęku
  • choroby serca 
  • zaburzenia pracy wątroby i dróg żółciowych
  • dolegliwości żołądkowe (niestrawność, nadżerki błony śluzowej, zgaga, nudności, bóle brzucha)
  • wzdęcia
  • obniżenie płodności
  • odwodnienie
  • urodzenie martwego płodu.
Kawę doprawianą cukrem i mlekiem należy jeszcze zaliczyć do napojów kalorycznych np. kawa z kostką cukru i zabielona śmietanką ma już 120-130 kalorii.

Kawa bezkofeinowa
Jest to kawa z dużo niższą ilością kofeiny niż klasyczna kawa. Zawiera około 3-15 mg kofeiny. Zalecana jest osobom, którym stan zdrowia nie pozwala na picie normalnej kawy (m. in. chorzy na cukrzycę, nadciśnienie, wrzody, nerki, zaburzenia lękowe). Dostępna jest zarówno jako kawa parzona jak i rozpuszczalna.

Kawa niskodrażniąca z obniżoną ilością C-5-HT
C-5-HT to pochodne serotoniny, wykazujące działanie drażniące na układ pokarmowy. Eliminacja tej substancji pozwoliła na stworzenie kawy, która nie oddziałuje patologicznie na śluzówkę naszego żołądka, jednocześnie nie tracąc na swych właściwościach pobudzających.

Katarzyna Ziaja

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!