Kuracja tranem

Tran to skarbnica cennych witamin i kwasów tłuszczowych. Kiedyś był tylko jeden rodzaj tranu i nieprzyjemnym smaku. Dziś możemy raczyć się tranem cytrynowym, owocowym, miętowym lub w kapsułkach, nie mających żadnego smaku.
/ 12.12.2008 22:02
Tran to skarbnica cennych witamin i kwasów tłuszczowych. Kiedyś był tylko jeden rodzaj tranu o nieprzyjemnym smaku. Dziś możemy raczyć się tranem cytrynowym, owocowym, miętowym lub w kapsułkach, nie mających żadnego smaku.Kuracja tranem

Warto to robić, ponieważ ten rybi olej zawiera:
  • Kwasy tłuszczowe omega-3, które przeciwdziałają miażdżycy i chorobie wieńcowej oraz zawałowi.
  • Witaminę A – zapobiega kurzej ślepocie, wzmacnia błony śluzowe, dzięki czemu są odporniejsze na wszelkie infekcje.
  • Witaminę D – umożliwia wchłanianie wapnia i fosforu, co pozwala zachować zdrowe i mocne kości oraz zęby, wspomaga też system nerwowy i wpływa na poziom cukru we krwi.
Kiedy sięgnąć po tran?
  • w przypadku obniżonej odporności,
  • gdy mamy wysoki poziom cholesterolu,
  • nękają nas stany przemęczenia,
  • jesteśmy narażeni na długotrwały stres,
  • cierpimy na bezsenność,
  • tracimy apetyt,
  • cierpimy na osteoporozę,
  • mamy trudno gojący się trądzik,
  • występują zaburzenia widzenie i choroby oczu.
źródło: MWmedia

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA