Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Pomagają w regulowaniu gospodarki lipidowej organizmu, przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, jak arytmie i nadciśnienie tętnicze oraz chorób naczyń krwionośnych (miażdżyca).
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2006-02/uoc-ofc012706.php
Z kwasami omega-3 sprawa ma się lepiej. Udowodniono, że spożywanie ich w liczbie 0,5-1,8g stanowi profilaktykę wspomnianych wyżej chorób, a także zgonów z powodów sercowo-naczyniowych. Jak podają różne źródła, kwasy omega-3 uspokajają aktywność elektryczną serca, działają przeciwzakrzepowo, obniżają stężenie cholesterolu całkowitego i trójglicerydów. Mogą też zapobiegać alergiom.
Gdzie zatem znajdziemy kwasy omega-3? Poniżej wybrane produkty i orientacyjna zawartość gramów kwasów omega-3 w 100gramach produktu wg www.eufic.pl :
- Łosoś atlantycki (hodowlany, smażony, wędzony) – 1,8
- Sardela europejska (w oleju i odsączona) – 1,7
- Sardynki (w pomidorach, całe i odsączone) – 1,4
- Śledź atlantycki, marynowany – 1,2
- Makrela atlantycka (smażona, wędzona) – 1
- Pstrąg tęczowy, hodowlany (smażony, wędzony) – 1
- Miecznik (smażony, wędzony) – 0,7
- Tuńczyk biały (w sosie własnym, odsączony) – 0,7
- Małże błękitne (gotowane w wodzie, na parze) – 0,7
- Ostrygi niehodowlane (duszone, suszone) – 0,5
- Flądra, halibut i sola (smażone, wędzone) – 0,4
- Krewetki (gotowane na parze) – 0,3
- Muszle mieszane (gotowane w wodzie i na parze) – 0,3
- Łupacz (smażony, wędzony) – 0,2
- Małże (gotowane w wodzie i na parze) – 0,2
- Dorsz atlantycki (smażony i wędzony) – 0,1
W każdym aspekcie dietetycznym wskazany jest tylko i wyłącznie umiar. Z żadnym składnikiem pokarmowym nie można przesadzać ani w jedną stronę, ani w drugą. Jadłospis powinien być urozmaicony lub też indywidualnie dobrany do potrzeb organizmu. Kwasy omega-3 są wskazane w profilaktyce chorób serca i naczyń, w zaburzeniach gospodarki tłuszczowej (hiperlipidemia), ale też w cukrzycy, zespole metabolicznym X, chorobach układu nerwowego, osłabieniu odporności oraz problemach z koncentracją i uczeniem się.
Katarzyna Ziaja
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!