Lampka wina na zdrowie
Jeszcze parę lat temu żaden lekarz nie odważyłby się polecić wina jako lekarstwa przeciw niektórym schorzeniom.

- MWmedia
Jeszcze parę lat temu żaden lekarz nie odważyłby się polecić wina jako lekarstwa przeciw niektórym schorzeniom.

Wraz z nadejściem do Polski mody na kuchnię śródziemnomorską, a także rozwojem badań naukowych, winny trunek powrócił do łask. Okazuje się bowiem, że jest doskonałym środkiem odstresowującym i rozluźniającym. Zawarte w napoju przeciwutleniacze niszczą wolne rodniki, tym samym zapobiegając nowotworom, a także opóźniając proces starzenia.
Spożywanie wina podczas posiłku powoduje wzmożone wydzielanie śliny i zwiększoną produkcję enzymów. To sprawia, że mamy lepszy apetyt, a substancje odżywcze są trawione szybciej. Zawarta w winie witamina C poprawia z kolei działanie systemu nerwowego.
Kardiolodzy twierdzą ponadto, że czerwony trunek jest naszym sprzymierzeńcem w walce z chorobami serca. Umiarkowane picie wina zmniejsza ryzyko zawału, lekarze zalecają jednak ostrożność – zwłaszcza osobom chorym na nadkwasotę i wrzody oraz cukrzykom. Uwaga – przedawkowanie „winnego lekarstwa” oprócz innych szkód na zdrowiu, spowoduje silny ból głowy!
mwmedia