Bóle kości zwiastują zazwyczaj kłopoty ze stawami, a dokładnie z chrząstką stawową. Z biegiem lat staje się coraz cieńsza, aż w końcu zaczyna zanikać. A wówczas kości ocierają się o siebie, wywołując ból i stany zapalne. Można jednak spowolnić te procesy, sięgając po naturalne wspomaganie.
1
z
4
fot. Fotolia
Imbir
Działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Skuteczniejsze od sproszkowanego imbiru jest świeże kłącze. Dodawaj je do sałatek i napojów.
2
z
4
fot. Fotolia
Cytrusy.
Zawierają mnóstwo witaminy C , która opóźnia starzenie się stawów. Jest też niezbędna do wytwarzania kolagenu – budulca chrząstki. Staraj się codziennie zjadać pomarańczę, grejpfrut lub 3 mandarynki.
3
z
4
fot. Panthermedia
Olej lniany
Zawiera kwas oleinowy, który łagodzi stan zapalny. Spożywaj łyżkę dziennie.
4
z
4
fot. Panthermedia
Chili
Przyprawiaj nim jedzenie, bo ma w składzie kapsaicynę, która łagodzi bóle stawów.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!