Moda na probiotyki

Coraz częściej reklamowane są probiotyki. Farmaceuci i lekarze zachęcają nas do ich kupowania – ponieważ wspomagają odporność, leczenie biegunek, zaparć, alergii pokarmowych. Wreszcie poprawiają całokształt funkcjonowania organizmu. W czym tkwi tajemnica probiotyków? Czym one w ogóle są? Dlaczego warto je stosować? A może istnieją ich naturalne zamienniki?
/ 25.03.2010 07:51
Coraz częściej reklamowane są probiotyki. Farmaceuci i lekarze zachęcają nas do ich kupowania – ponieważ wspomagają odporność, leczenie biegunek, zaparć, alergii pokarmowych. Wreszcie poprawiają całokształt funkcjonowania organizmu. W czym tkwi tajemnica probiotyków? Czym one w ogóle są? Dlaczego warto je stosować? A może istnieją ich naturalne zamienniki?

Bakterie raczej większości z nas kojarzą się z infekcją, ropą, zagrożeniem. Inaczej jest w przypadku bakterii probiotycznych, które naturalnie bytują w śluzówce jelit, tworząc specyficzną mikroflorę. Obok tych „dobrych” bakterii, w jelitach są jeszcze inne, takie które mogą wywoływać zakażenia np. E. Coli. Te pierwsze zapobiegają namnażaniu się szkodliwych bakterii, przez co zmniejszają lub niwelują ryzyko biegunek infekcyjnych.

Probiotyk, prebiotyk, synbiotyk – co to takiego?
Probiotyki to ściśle zdefiniowane mikroorganizmy – bakterie, które po wniknięciu do naszego ustroju, wywołują określony efekt zdrowotny. Probiotyk powinien być bezpieczny dla zdrowia i wykazywać działanie polepszające kondycję organizmu. Szczepy probiotyczne to:
  • wytwarzające kwas mlekowy: Lactobacillus i Bifidobacterium
  • Lactococcus lactis
  • Enterococcus faecium
  • Streotococcus thermophilus i będący drożdżakiem Saccharomyces boulardi
Prebiotyk to pożywienie dla bakterii probiotycznych. Dzięki niemu w jelitach namnażają się dobre bakterie, które wpływają pozytywnie na nasz organizm. Prebiotykiem jest np. insulina, cukier pochodzący z bulw i korzeni roślin.

Synbiotyk to połączenie probiotyku z prebiotykiem. Owocuje to skuteczniejszym działaniem probiotyku, który jest dostarczony organizmowi wraz z bagażem odżywczym. Ich zastosowanie jest podobne do samych probiotyków.

Jak probiotyki działają na nasz organizm?
  • kształtują odporność
  • poprawiają stan flory jelitowej
  • skracają czas trwania biegunki
  • zapobiegają alergii pokarmowej 
  • chronią jelita przed działaniem bakterii gnilnych
  • poprawiają odporność jelit na czynniki zapalne i rakotwórcze 
  • wspomagają wchłanianie pierwiastków, m.in. wapnia
  • detoksykują organizm
  • produkują kwasy tłuszczowe, które wspomagają obniżanie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi
  • wspomagają wydzielanie śluzu przez ściany jelit
  • utrzymują prawidłowe pH w jelitach
Kiedy są najbardziej wskazane?
Badania nad probiotykami nadal trwają. Jednak istnieje wiele sytuacji zdrowotnych, w których ich zastosowanie jest uzasadnione. Należą tu stany długotrwałej antybiotykoterapii i okresu po niej; biegunki (bakteryjne, rotawirusowe, polekowe, podróżnych), wrzodziejące zapalenie jelita grubego i alergie pokarmowe. Jako czynniki modulujące układ odpornościowy bywają nawet stosowane u osób po przeszczepach i leczonych przeciwnowotworowo (radio i chemioterapia). Probiotyk powinien być dobrany przez lekarza, na podstawie potrzeb organizmu (należy dopasować odpowiedni szczep).

W jakiej żywności szukać probiotyków?
Nie wszystkie produkty nabiałowe zawierają probiotyki. Posiadają je głównie te, w których nastąpiła fermentacja i obecny jest kwas mlekowy (kefir, jogurty, mleko acidofilne). Do niektórych produktów, głównie jogurtów dodaje się więcej bakterii probiotycznych. Aby stwierdzić, ze dany produkt ma właściwości probiotyku, musi zawierać powyżej miliona żywych bakterii w jednym mililitrze produktu.

Probiotyki z apteki: Dicoflor, Floridal, Enterol, Lacidofil, Lacid forte, Probiolac, Trilac

Katarzyna Ziaja

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA