Konsumenci codziennie są bombardowani informacjami, co powinni, a czego nie powinni jeść. Często tłuszcze są głównym elementem, który ma być ograniczony, a już na pewno tłuszcze trans. Według oceny naukowców spożywanie naturalnych tłuszczów trans ma inne skutki dla zdrowia niż jedzenie przemysłowych tłuszczów trans, takich jak częściowo uwodornione oleje roślinne stosowane w produkcji produktów spożywczych.
Przemysłowe tłuszcze trans są korelowane z nasileniem miażdżycy. W niektórych krajach europejskich już teraz naturalne tłuszcze trans nie są uwzględniane w procentowym składzie etykiet na produktach żywnościowych. Jeszcze innym rozwiązaniem może być oddzielenie na etykiecie tłuszczy trans pochodzenia przemysłowego od naturalnych.
Naukowcy popierają swój wniosek argumentem, że naturalnie występujące tłuszcze trans mają inny profil kwasów tłuszczowych niż przemysłowe tłuszcze trans. Za rozdzieleniem obu typów tłuszczy trans przemawia również ilość zjadanych naturalnych tłuszczy trans, która jest względnie stała i znacznie niższa od ilości spożywanych częściowo uwodornionych olejów. Jak duże znaczenie dla zdrowia mają naturalne tłuszcze trans postarają się ustalić autorzy publikacji, którzy otrzymali grant na dalsze badania.
Zobacz też: Tłuszcze w naszej diecie
MedicalExpress/ kp
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!