Orkisz to odmiana pszenicy, która ma wiele właściwości zdrowotnych: pomaga w anemii i osłabieniu organizmu, usuwa zmęczenie, dostarcza energii, wzmacnia odporność, wspomaga serce i dobrze wpływa na układ krążenia. Zawiera witaminy z grupy B i żelazo, cynk, krzem, potas, wapń i błonnik.
Pieczywo orkiszowe powinno zatem znaleźć się w naszej codziennej diecie ze względu na swoje dobroczynne działanie. Spożywając chleb orkiszowy chronimy organizm przed chorobami wątroby i nerek, dolegliwościami ze strony układu krążenia. Chleb wpływa na lepsze trawienie, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i spowalnia procesy starzenia.
Mając na uwadze swoje zdrowie, ograniczmy zatem spożywanie białego pieczywa i zastąpmy je pełnowartościowym chlebem orkiszowym, który pięknie pachnie, wyśmienicie smakuje i ma taki delikatny miąższ i chrupiącą skórkę... że nie można mu się oprzeć. Gorąco polecam! Wyjdzie nam to wszystkim na pewno na zdrowie...
Agata Dudkiewicz
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!