W zamian można zdecydować się na okłady, które od wieków znane są z właściwości łagodzących ból. Ponadto ciepłe okłady zmniejszają sztywność stawów, a zimne likwidują obrzęki. Warte wyróżnienia są także okłady kapuściane, które usuwają toksyny i działają antyseptycznie, oraz okłady borowinowe. Te ostatnie działają przeciwzapalnie i długo utrzymują temperaturę.
1. Okład ciepły
Rozgrzewaj staw termoforem, poduszką elektryczną lub po prostu butelką z ciepłą wodą. Stosuj zawsze, gdy poczujesz ból, tak długo jak chcesz.
2. Okład zimny
Do stawu przyłóż kostki lodu zawinięte w woreczek foliowy i ręcznik lub ściereczkę (nie dotykaj skóry lodem, bo ją odmrozisz). Trzymaj 5 minut.
3. Okład kapuściany
Duże liście kapusty rozbij tłuczkiem i rozgrzej np. na kaloryferze. Obłóż nimi staw, owiń ręcznikiem. Zostaw na 15 minut.
4. Okład borowinowy
Użyj plastrów z pastą borowinową (cena ok. 12 zł). Rozgrzej je w wodzie, przyklej do skóry, przykryj kocem. Trzymaj 30 minut.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!