Otręby owsiane podobnie jak pektyna jabłek należą do włókien rozpuszczalnych. Włókna te nierzadko określane jako błonnik pokarmowy, ulegają rozpuszczeniu w przewodzie pokarmowym. Badania naukowe wykazały, że osoby, które stosują otręby owsiane, chronią jelita przed rakiem. Czy w twoim codziennym jadłospisie jest miejsce na otręby owsiane? Poznaj zalety przyjmowania włókien rozpuszczalnych. Dowiedz się jak używać otrąb owsianych by nie były tylko klejącą się masą bez smaku i zapachu.
Otręby owsiane to pokarm bogaty w błonnik, białko, tłuszcze, sole mineralne oraz witaminy (B1, B5, B6, E). Dla porównania por zawiera 3% błonnika, figi 10% natomiast otręby owsiane mają go 25%.
10g otrębów owsianych spożywanych raz dziennie sprawia, że zmniejsza się wchłanianie cholesterolu. Dzięki temu jego wartość spada do poziomu normy.
Otręby owsiane powinny być przyjmowane przez osoby walczące z cukrzycą, gdyż te włókna rozpuszczalne spowalniają wchłanianie cukrów.
Otręby to również lekarstwo na nadwagę. Błonnik owsa sprawia, że niektóre kalorie zatrzymywane są w jelitach. Dzięki temu nie trafiają do krwi a organizm nie może ich zmagazynować.
Owsiane otręby mają pozytywny wpływ na ciśnienie krwi. Zaleca się je stosować by ustrzec się przed miażdżycą. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne, którego celem jest budowanie zdrowego stylu życia, bez chorób sercowo- naczyniowych i udaru mózgu, nadało swój znak dla owsa.
Otręby są szczególnie polecane osobom cierpiącym na zaparcia oraz osobom odchudzającym się. Włókna rozpuszczalne wchłaniają wodę i zwiększają swoją objętość. Otręby owsiane wywołują uczucie sytości i przez pewien czas osoba nie odczuwa głodu.
Jak używać otrąb owsianych?
Zacznij od 1 łyżki otrąb dziennie. W ciągu tygodnia stopniowo zwiększaj ilość aż dojdziesz do 3 łyżek dziennie. Przez kolejne dni przyjmuj 3 łyżki otrąb owsianych.
Możesz połączyć je z wodą. W takim przypadku powstanie jakby papka otrębowa. Jeśli nie odpowiada ci ten sposób połącz je z jogurtem, mlekiem lub dodaj do białego sera, zup lub deserów. Otręby owsiane dodawaj do pieczywa lub sałatek.
Koniecznie przeczytaj 4 zdrowe przepisy z pełnoziarnistymi produktami
Nie przekraczaj dziennej dawki otrębów owsianych by nie narazić się na niedobór magnezu, który przyniesie negatywne skutki dla twojego organizmu. Jeśli jesteś narażony na utratę magnezu (np. przy nadwrażliwości na stres) oprócz otrąb spożywaj produkty bogate w magnez oraz witaminę D (szczególnie zimą).
Źródło: prof. M. Hamm „Stop dla raka”, Dr. Pierre Dukan „Nie potrafię schudnąć”, R. Kowalski „8 tygodniowa dieta antycholesterolowa”.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!