Jagody Acai są kolejnymi owocami uznawanymi za najbardziej odżywcze i najbogatszymi w antyoksydanty. Także zajmują swoje honorowe miejsce na liście kilkudziesięciu produktów uznanych za najzdrowsze i o unikatowych właściwościach, czyli superfood (superżywność). Poznajmy więc, za co je można docenić...
Co zawierają jagody Acai?
Jagody Acai pochodzą z Brazylii. Zawierają antyoksydanty, w tym antocyjany i kwas ellagowy. Antocyjany wpływają ochronnie na nasz wzrok, a kwas ellagowy prawdopodobnie wykazuje działanie przeciwnowotworowe, zapobiega starzeniu się komórek organizmu, łagodzi stany zapalne i poprawia odporność.
W jagodach znajdziemy także witaminę C, którą cechuje odporność na działanie wysokiej temperatury oraz zestaw aminokwasów, m.in. tryptofan, alanina, cystyna, leucyna, treonina, lizyna, izoleucyna,metionina, valina i inne.
Cennym składnikiem jagód Acai są również fitosterole. Pozwalają one na obniżenie poziomu złego cholesterolu i zmniejszenie ryzyka miażdżycy naczyń krwionośnych. W jagodach znajdziemy także witaminę E i inne tokoferole.
Jak Acai może wpływać na nasz organizm?
Według źródeł popularnonaukowych, substancje z jagód Acai mogą poprawić:
- odporność organizmu
- funkcjonowanie układu pokarmowego
- procesy myślowe i pamięć
- regenerację organizmu
- zasypianie i sen
- oczyszczanie organizmu z toksyn
a także zapobiegać:
- nowotworom
- chorobie Parkinsona
- miażdżycy
- chorobom serca
- cukrzycy
- przedwczesnemu starzeniu
Czy warto je wdrożyć do menu?
Jagody Acai możemy wdrożyć do swojego menu, jednak czy będą służyły naszemu zdrowiu – trudno określić. Bowiem jeszcze brakuje badań, które dostarczyłyby nam rzetelnych informacji za i przeciw przyjmowaniu tych jagód. Osoby prowadzące zdrowy tryb życia jednak je zachwalają. Podobno poprawiają odporność na infekcje, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!