Pękające kąciki ust zwane zajadami to stan zapalny naskórka. Ten dokuczliwy problem może pojawić się u każdego z nas. Zajady najczęściej występują u osób przemęczonych, żyjących w stresie, mających słabą odporność. Nieleczone mogą przeobrazić się w bolesne owrzodzenia, dlatego warto im przeciwdziałać.
Dowiedz się, jak szybko i skutecznie uporać się z pękającymi kącikami ust. Przeczytaj, jakie są przyczyny ich powstawania i co należy zrobić, aby je w pełni wyleczyć.
Pękające kąciki ust: przyczyny powstawania
- niedobór witamin z grupy B - witamina B2 zwana ryboflawiną odpowiada za właściwe funkcjonowanie błon śluzowych. Jej niedobór może doprowadzić do tworzenia się nieestetycznych zajadów. Niewłaściwa dieta bądź terapia antybiotykowa mogą skutkować jej niedoborem,
- niedobór witaminy C - zajady bardzo często powstają podczas chorób. Witamina C wzmacnia odporność organizmu, dzięki czemu rzadziej zapadamy na przeziębienie czy grypę.
- niedobór żelaza - najczęstszymi objawami niedoboru żelaza jest zmęczenie i wyczerpanie, które przyczyniają się do pękania kącików ust.
- niewłaściwa higiena jamy ustnej - systematyczne mycie zębów, dziąseł i języka zmniejsza ryzyko powstawania zajadów. Należy również pamiętać o zmienianiu szczoteczki co najmniej raz na trzy miesiące, bowiem gromadzą się na niej bakterie.
- choroby - cukrzyca typu 1 czy choroby związane ze zmniejszoną odpornością organizmu, np. anemia, przyczyniają się do pękania kącików ust.
- alergia - alergia na nikiel, z którego wykonane są niektóre sztućce, może skutkować powstawaniem zajadów.
- nieodpowiednia pielęgnacja ust - oblizywanie warg czy niedostateczne nawilżanie skóry ust mogą doprowadzić do tworzenia się zajadów.
Jak leczyć pękające kąciki ust?
Zajady to bardzo uciążliwy problem, dlatego najlepiej zapobiegać ich powstawaniu, niż leczyć bolesne owrzodzenia. Przede wszystkim zadbaj o właściwą dietę, mianowicie:
- spożywaj produkty bogate w witaminy z grupy B, witaminę C oraz żelazo - wprowadź do swojego jadłospisu cytrusy, owoce leśne, mięso, wątróbkę, kaszę gryczaną, jajka, fasolę i groch, warzywa liściaste takie jak szpinak, kapustę czy sałatę.
- unikaj pikantnych i ostrych potraw - podrażniają one chore miejsca.
- wyeliminuj z diety cukier - jest on doskonałą pożywką dla drożdżaków.
- ogranicz spożywanie kawy - wypłukuje z organizmu cenne minerały i witaminy.
- jedz produkty mleczne - kefiry, serki, jogurty, które odbudują florę bakteryjną w kwietniu.
Tworzące się lub powstałe zajady możesz wyleczyć za pomocą domowych metod. Aby zredukować owrzodzenia:
- smaruj je maścią zrobioną z drożdży i niewielkiej ilości wody, by dostarczyć błonie śluzowej witamin z grupy B.
- pocieraj przeciętym liściem aloesu (mokrą stroną), który regeneruje naskórek i wykazuje działanie odkażające.
- smaruj je witaminą z grupy B - rozkrusz kapsułkę i zmieszaj z niedużą ilością tłustego kremu. Nałóż przygotowaną maść na noc (zabarwia ona chore miejsca).
- nakładaj na nie pastę do zębów - w ten sposób przyspieszysz gojenie się ran.
Pękające kąciki ust można wyleczyć również za pomocą skutecznych preparatów aptecznych. Na przykład:
- maści bogatych w witaminy A i E,
- witaminy B2, którą można nabyć w kapsułkach bądź w formie maści,
- maści cynkowej,
- balsamu do ust z kwasem mlekowym,
- aspiryny lub polopiryny, którą wystarczy rozkruszyć, wymieszać z niewielką ilością wody i nałożyć na owrzodzenie,
- kremu z hydrokortyzonem (np. Hydrocortisonum Oceanic - 0,5%),
- preparatów zawierających klotrimazol (np. Clotrimazolum) - polecane są w przypadku trudno gojących się ran.
Zobacz również:
Dobre rady na zajady Jak szybko zlikwidować opryszczkę? 6 najczęstszych przyczyn zmian skórnych
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!