Jakiś czas temu jajka znalazły się na cenzurowanym ze względu na wysoki poziom cholesterolu. Rzeczywiście, zawierają go dużo, bo aż 360 mg/szt.
W ostatnim czasie naukowcy zaczęli je rehabilitować, mają bowiem więcej zalet niż wad. Ich białko dostarcza nam wszystkich aminokwasów. Jajka są też najlepszym źródłem lecytyny, która chroni przed zmianami miażdżycowymi. Poza tym obfitują w witaminy i minerały.
Składnik - Zawartość składników odżywczych:
witamina A - 136 mcg
witamina B6 - 0,1 mg
witamina B12 - 0,6 mcg
witamina D - 0,85 mcg
kwas foliowy - 23,5 mcg
witamina E - 0,5 mg
fosfor - 102 mg
cynk - 0,88 mg
żelazo - 0,95 mg
selen - 15,8 mcg
kwasy omega 3 - 37 mg
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!