Postanowiliśmy sprawdzić te najczęściej się pojawiające:
1. Probiotyki można znaleźć w kapuście i ogórkach kiszonych oraz zsiadłym mleku.
Mit. Wymienione produkty, choć zdrowe, nie zawierają probiotyków. Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia probiotyki to żywe wyselekcjonowane drobnoustroje, które mają udowodnione w badaniach klinicznych działanie prozdrowotne.
2. Probiotyki zawierają tylko niektóre jogurty.
Prawda. Wszystkie jogurty zawierają bakterie (Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus), ale nie wszystkie mają w składzie probiotyki (czyli bakterie wspierające nasze zdrowie). Aby mieć pewność, że dany jogurt je zawiera, trzeba dokładnie przeczytać etykietę. Powinien być na niej podany rodzaj (np. Lactobacillus), gatunek (np. casei) i szczep danego probiotyku (np. DN- 114 001).
3. Wszystkie probiotyki działają tak samo
Mit. Badania wykazują iż poszczególne szczepy probiotyczne nieco inaczej wpływają na organizm. Jedne działają korzystnie na trawienie, inne skracają czas trwania biegunki, a jeszcze inne pomagają zapobiec infekcjom intymnym.
4. Probiotyki pomagają skutecznie umocnić odporność.
Prawda. Badania potwierdzają, że zmniejszają one liczbę zachorowań na infekcje wirusowe. Im więcej probiotyków w diecie, tym mniej przeziębień – to potwierdziły badania. Dzieje się tak zapewne dlatego, że kwas mlekowy produkowany przez probiotyki obniża pH treści przewodu
pokarmowego, co w efekcie hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych oraz polepsza wchłanianie wapnia, żelaza i cynku – niezbędnych do funkcjonowania układu odpornościowego. Dodatkowo probiotyki pokrywają kosmki jelitowe, tworząc barierę uniemożliwiającą osiedlanie się tam mikroorganizmów chorobotwórczych.
5. Probiotyki - kiedy warto o nich pamiętać?
O probiotykach warto pamiętać także przy antybiotykoterapii. Antybiotyki niszczą bakterie i to zarówno chorobotwórcze, jak również te dobroczynne zasiedlające nasze jelita. Dlatego po zakończeniu kuracji trzeba dobre bakterie odtworzyć. I to jest właśnie zadanie dla probiotyków. Bez uszczerbku przechodzą one przez soki żołądkowe, przylegają do ścianek jelita i namnażają się, odtwarzając naturalną mikroflorę bakteryjną. Ta zaś wspomaga przyswajanie składników mineralnych wzmacniających organizm. Dzięki temu szybciej odzyskujemy siły po chorobie. Probiotyki w formie saszetek lub kapsułek najlepiej spożywać raz dziennie. Niektóre można zażywać razem z antybiotykami. Po zakończeniu leczenia warto też raz dziennie wypijać szklankę probiotycznego jogurtu.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!