Głównymi winowajcami są słodycze i cukier. Próchnica spowodowana jest przez bakterie, które przylegają do zębów i żywią się resztkami żywności pozostałymi na naszych zębach po posiłku. Jednym z produktów ubocznych wytwarzanych przez bakterie jest kwas, który niszczy zęby.
Podobnie jak wirus przeziębienia, bakterie mogą zostać przeniesione z jednej osoby na drugą. Najczęściej dochodzi do zakażenia Streptococcus mutant. Szczególnie narażone na zakażenie są niemowlęta i małe dzieci. Badania wskazują, że źródłem zakażenia są opiekunowie i rodzice. Do przeniesienia bakterii dochodzi na przykład, gdy matka próbuje jedzenia przed podaniem go dziecku, aby sprawdzić czy nie jest za gorące.
Do zakażenia dochodzi równie często pomiędzy parami.
Zmniejszeniu ryzyka zakażenia sprzyja częste szczotkowanie zębów, używanie nici dentystycznej oraz żucie gumy bez cukru.
Źródło: "The New York Times", 28.03.2011/ak
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!