Wśród produktów żywnościowych mających znaczący wpływ na poziom cholesterolu we krwi, zdecydowana większość ankietowanych kobiet słusznie wymieniała: ryby morskie (81% respondentek), warzywa (76%) oraz tłuszcze pochodzenia roślinnego (oleje roślinne – 61%, margarynę – 30%) – mówi mgr Jadwiga Przybyłowska, specjalista ds. żywienia i komunikacji prozdrowotnej, ekspert Instytutu Flory. Dziwi i martwi jednak to, że 12 na 100 Polek uważa, że to masło i czekolada pomagają obniżać poziom cholesterolu. Masło jest skondensowanym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które są spożywane w nadmiarze przez polskie społeczeństwo. Dieta bogata w nasycone tłuszcze (głównie znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego, żywności typu „fast foood” oraz wyrobach cukierniczych) prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych na tle miażdżycowym.
Wysoki poziom cholesterolu to jeden z czynników, które najbardziej podnoszą ryzyko wystąpienia chorób serca. Mimo to większość ludzi nie wie, że ten problem ich dotyczy, tym bardziej, że nie powoduje on widocznych objawów ostrzegawczych. Warto więc na bieżąco kontrolować stan zdrowia swojego serca.
Weryfikację stosowanej diety, ilości aktywności fizycznej, określenie wieku serca, a także wskazówki i sposoby na poprawę stanu zdrowia umożliwia innowacyjna strona internetowa: www.pokochajswojeserce.pl. Za jej pośrednictwem każdy może dołączyć do „Klubu Zdrowego Serca”, gdzie znajdują się porady dotyczące prawidłowego odżywiania, sposobów poprawy samopoczucia i kondycji fizycznej. Dodatkowo za pomocą witryny można zamówić newsletter – najświeższe informacje i ciekawostki będą dostarczane regularnie pocztą elektroniczną.
Organizatorem kampanii „Sekrety kobiecych serc” jest firma Unilever Polska S.A., producent gamy produktów do smarowania pieczywa marki Flora.
W portfolio znajduje się:
- margaryny antycholesterolowe – margaryna o działaniu profilaktycznym, która pomaga utrzymać serce w dobrej kondycji, przeznaczona dla osób, dbających o jego zdrowe funkcjonowanie (żółte opakowanie produktu);
- margaryny z estrami steroli – margaryna przeznaczona dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi i ryzykiem wystąpienia problemów z układem sercowo-naczyniowym. Skutecznie obniża tzw. „zły” cholesterol (biało – zielone opakowanie produktu).
Tego typu margaryna zawiera sterole roślinne – naturalne składniki olejów roślinnych, które redukują poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi.
Żródło: Pokochaj Swoje Serce
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!