Dziś trudno to sobie wyobrazić, ale kiedyś nie było tabletek przeciwbólowych, a na różnego rodzaju przykre dolegliwości wystarczyć musiały specyfiki przygotowywane z tego, co ofiarowywała Matka Natura: przypraw, korzeni czy roślin. Na szczęście niektóre z nich faktycznie – co udowodniono już naukowo – wykazują działanie uśmierzające ból.
Które tabletki przeciwbólowe są na co skuteczne?
Jedzenie lepsze niż leki?
Produkty roślinne mają nad tabletkami jedną, ale bardzo dużą przewagę: nie powodują efektów niepożądanych takich jak zawały czy udary, które mogą wiązać się z długoterminowym przyjmowaniem niektórych leków. Tabletki bowiem, jeśli są zażywane długo i w dużych dawkach, aż o 30% mogą zwiększać ryzyko śmierci i wspomnianych już problemów zdrowotnych. A Polacy tabletki lubią nadużywać.
Według informacji Dziennika Zachodniego rocznie połykamy bowiem ponad 2 mld tabletek przeciwbólowych, co sprawia, że jesteśmy pod tym względem rekordzistami w Europie. W dodatku po leki tego rodzaju sięgamy na własną rękę, bez konsultacji z lekarzem, często pod wpływem reklamy w telewizji. Tabletki zaś, o czym reklamy nas nie informują, działają tylko na objaw, a nie przyczynę bólu.
Tymczasem odpowiednia dieta, a szczególnie niektóre produkty żywieniowe, pomagają w zdrowy sposób zwalczyć stany zapalne i uśmierzyć ból. Które to produkty? Zobaczycie je w naszej galerii, gdzie wyjaśniamy też, na czym polega ich działanie.
Modny temat: miedziane garnki. Sprawdziliśmy, czy są źródłem zdrowia, czy trucizną!
1. Imbir.
Działanie imbiru jest dwutorowe: z jednej strony chroni organizm przed produkcją hormonów odpowiedzialnych za ból, z drugiej zaś redukuje stany zapalne. Co ważne, w badaniu przeprowadzonym w 2009 roku wykazano, że uśmierza bóle menstruacyjne równie dobrze, jak silny lek, ibuprom. Warto więc dodać go na przykład do herbaty!
2. Goździki.
Tak naprawdę moc przeciwbólową ma olej z goździków, który możemy kupić na przykład w aptekach zielarskich. Jest świetny w przypadku bólu zęba. Wystarczy kilka kropli oleju wycisnąć na wacik i przyłożyć w miejsce bólu. Składniki zawarte w nim zabijają bakterie odpowiedzialne za ból i po chwili znów czujemy się dobrze!
3. Kurkuma.
Ta wyjątkowo barwiąca przyprawa nie tylko zwalcza stany zapalne, ale też świetnie leczy bóle stawów i kości. Jest przy tym bardzo zdrowa, warto więc dodawać ją do posiłków.
4. Oliwa z oliwek.
Jej działanie porównuje się do zażywania ibuprofenu! Wystarczą trzy łyżki oliwy dziennie, by zablokować receptory w mózgu, które są odpowiedzialne za ból. Dodajmy, że warto kupić oliwę dobrej jakości, najlepiej w sklepie ze zdrową żywnością.
5. Cynamon.
Dla nas to najpysznieszy produkt na tej liście! Działa przeciwzapalnie, a więc uśmierza ból. Możemy dodawać go do kawy lub herbaty w formie sproszkowanej lub też w postaci całej laski.
6. Łosoś.
Na koniec coś z innej półki: zawarte w łososiu kwasy omega-3 pomagają przy bólu stawów tak samo, jak ibuprofen. Może więc zamiast łykać tabletki warto zjeść na obiad pieczoną rybę?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!