Refluks dieta fot. Adobe Stock

Refluks dieta - zasady, tabela produktów, jadłospis

Dieta pomaga zmniejszyć objawy refluksu. Jedz powoli, małe porcje, nie najadaj się przed snem. Wybieraj lekkostrawne dania, ogranicz, kawę, herbatę i alkohol. Utrzymuj wagę w normie.
Barbara Dąbrowska / 06.12.2019 12:11
Refluks dieta fot. Adobe Stock

Spis treści:

Co to jest refluks?

Refluks to choroba związana z cofaniem się treści żołądka do przełyku. Pełna nazwa schorzenia to refluks żołądkowo-przełykowy. Choroba najczęściej wywołana jest niesprawnym działaniem mięśnia dolnego zwieracza przełyku, który oddziela przełyk od żołądka. Sprawny zwieracz powinien otwierać się tylko w momencie przełykania pokarmu, ale w refluksie częściowo jest otwarty przez cały czas. Z tego powodu kwaśna treść żołądkowa cofa się do przełyku wywołując jego podrażnienie i zgagę. Refluks może prowadzić nawracającego zapalenia oskrzeli, kaszlu, a nawet nowotworów przełyku.

Na nasilenie objawów duży wpływ ma stosowana dieta, która może:

  • opóźniać lub przyspieszać opróżnianie żołądka,
  • zwiększać/zmniejszać napięcie zwieracza przełyku.

Choroba refluksowa przełyku często rozwija się jako konsekwencja otyłości i nadmiaru tłuszczu trzewnego (brzusznego), który uciska żołądek. Refluks pojawia się także pod koniec ciąży w wyniku przemieszczania się narządów wewnętrznych.

Dieta w chorobie refluksowej – zasady

Poznaj najważniejsze zasady diety stosowanej w refluksie.

1. Jedz małe posiłki

Ogranicz ilość produktów spożywanych w czasie jednego posiłku, tak, aby nie rozciągać żołądka i nie wypełniać go nadmiernie. Im mniejsza objętość treści żołądkowej, tym słabsze są objawy refluksu.

2. Jedz powoli

Gdy jesz powoli dokładnie gryziesz pokarm, a to ułatwia i przyspiesza trawienie. Dzięki temu żołądek szybciej się opróżnia.

3. Nie jedz przed snem

Objawy refluksu nasilają się nocą, w pozycji leżącej. Bardzo ważne jest, by nie kłaść się spać z pełnym żołądkiem. Ostatni posiłek powinnaś jadać najpóźniej na 3 godziny przed snem.

4. Ogranicz sól i ostre przyprawy

Nadmiar soli  i ostre przyprawy  nasilają chorobę refluksową. Nie dosalaj dań na talerzu, unikaj także gotowych produktów z dużą ilością soli (sprawdzaj tabelę wartości odżywczej). Osoby z refluksem źle reagują także na cebulę i czosnek.

5. Pij napoje o temperaturze pokojowej

Zarówno zimne jak i gorące napoje, wpływają na opóźnienie opróżniania się żołądka. Z tego powodu, w refluksie najkorzystniej jest pić płyny o temperaturze pokojowej. Wybierając wodę, stawiaj na te nisko i średniozmineralizowane. Wody o wysokiej zawartości minerałów, nasilają cofanie się treści żołądkowej do przełyku.

6. Zmniejsz spożycie kawy, alkoholu i napojów gazowanych

Kofeina z kawy i teina z herbaty obniżają napięcie dolnego zwieracza przełyku, dlatego osoby z refluksem powinny ograniczyć kawę i herbatę do 1-2 filiżanek dziennie (nie gorące!). Napoje gazowane przez zawartość dwutlenku węgla zwiększają ciśnienie w żołądku. Spośród alkoholi najbardziej szkodliwe jest piwo, które łączy w sobie zawartość gazu i alkoholu. Alkohol sam w sobie podrażnia błonę śluzową przełyku, która jest już i tak podrażniona przez działanie kwaśnej treści żołądkowej.

7. Zrezygnuj z gumy do żucia

Żucie gumy stymuluje wydzielanie treści żołądkowej. Im więcej treści żołądkowej, tym większe prawdopodobieństwo jej cofania się do przełyku.

8. Ogranicz wysokokaloryczne, tłuste i kwaśne posiłki

Na tempo opróżniania żołądka i rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku, duży wpływ ma skład posiłków. Im tłustsze i bardziej kaloryczne danie, tym silniejszy refluks. Nasilenie objawów wywołują także kwaśne owoce, soki owocowe i niektóre warzywa (pomidor, ogórki kiszone).

9. Noś luźne ubrania

Nie zakładaj ciasnych ubrań, które mogłyby uciskać żołądek. Bezpośrednio po posiłku nie kładź się i ogranicz zginanie oraz schylanie się.

10. Kontroluj masę ciała

Wraz ze wzrostem BMI powyżej 25 (nadwaga) rośnie ryzyko rozwoju choroby refluksowej. Znacznie częściej występuje ona u osób z otyłością (BMI wyższe niż 30). Dbaj, by twoja waga mieściła się w granicach normy. Nie wiesz, ile wynosi twoje BMI? Sprawdź kalkulator BMI.

Refluks a dieta – co jeść? Tabela produktów

Zobacz, które produkty są zalecane w diecie na refluks, a których lepiej unikać.

Grupa produktów Zalecane Przeciwwskazane
Warzywa wszystkie dobrze tolerowane cebula, czosnek, por, warzywa kapustne, warzywa strączkowe, warzywa kiszone i marynowane, pomidory, szparagi, karczochy
Owoce wszystkie dobrze tolerowane cytrusy, soki z owoców cytrusowych
Produkty zbożowe pieczywo pszenne, pieczywo graham, ryż biały, drobne kasze, makarony pieczywo razowe, makaron razowy, grube kasze
Mięso, ryby, jajka chude mięso drobiowe, chude mięso czerwone, ryby, jaja na miękko, omlet i jajecznica bez tłuszczu mięso drobiowe ze skórą, tłuste mięso czerwone, tłuste wędliny, pasztety, podroby
Produkty mleczne chudy twaróg, jogurty, kefir, maślanka, mleko odtłuszczone mleko tłuste, tłuste sery, sery pleśniowe
Tłuszcze oleje roślinne, oliwa z oliwek, masło prawdziwe - maks. 8 łyżeczek dziennie smalec, słonina, boczek
Napoje woda nisko i średniozmineralizowana, słaba herbata, kawa zbożowa, herbata owocowa i ziołowa mocna kawa i herbata, napoje alkoholowe, napoje gazowane, kakao
Słodycze sucharki, biszkopty czekolada, torty, tłuste kremy, bita śmietana, pączki, faworki, ciasto francuskie
Przyprawy zioła, przyprawy łagodne chili, curry, ocet, musztarda, keczup, mięta, proszek do pieczenia, mieszanki przypraw z glutaminaniem sodu

Dieta refluksowa
fot. Adobe Stock

Dieta refluksowa jadłospis

Dieta lekkostrawna to baza diety refluksowej. Przygotowując jadłospis dla osoby chorującej na refluks postaw na ułatwiające trawienie metody przygotowywania posiłków – gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie bez dodatku tłuszczu. Ogranicz smażenie i pieczenie z tłuszczem. Jak powinno wyglądać menu? Zobacz przykładowy jadłospis.

Dzień 1

  • Śniadanie: bułka grahamka z chudym twarogiem, rzodkiewką i ogórkiem zielonym,
  • II śniadanie: pieczone jabłko z cynamonem i jogurtem greckim
  • Obiad: pieczona pierś z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, kasza jęczmienna
  • Podwieczorek: 2 wafle ryżowe z masłem orzechowym
  • Kolacja: jajecznica na parze z łagodną papryką i natką pietruszki

Dzień 2

  • Śniadanie: jogurt naturalny z bananem i płatkami jaglanymi
  • II śniadanie: roladki z chudego serka twarogowego, ogórka i wędliny z piersi indyka
  • Obiad: zupa jarzynowa z makaronem i mięsem z udka z kurczaka (bez skóry)
  • Podwieczorek: galaretka owocowa z bananem i malinami
  • Kolacja: sałatka z gotowanych ziemniaków, pomidorów i awokado

Dzień 3

  • Śniadanie: pieczywo pszenne z wędliną z piersi indyka, liście sałaty i kiełki na kanapkę
  • II śniadanie: koktajl z napoju migdałowego i truskawek
  • Obiad: pierogi z farszem z soczewicy i ziemniaków, surówka z marchewki
  • Podwieczorek: jogurtowe ciasto ze śliwkami
  • Kolacja: pieczywo pszenne z jajkiem na miękko, gotowana fasolka szparagowa

Dowiedz się więcej o refluksie:
Jakie leki stosuje się w chorobie refluksowej przełyku?
Refluks u dzieci
Skalpel w walce z refluksem

Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.
Barbara Dąbrowska-Górska
mgr inż.
Barbara Dąbrowska-Górska
dietetyk
Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.

Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)