Resveratrol opóźnia proces starzenia się komórek?

Kieliszek czerwonego wina/fot. Fotolia
Resveratrol, odkryty przez japońskich naukowców w 1939 r., to roślinna substancja występująca w owocach aronii, w ciemnych winogronach oraz czerwonym winie. Odkryto, że wpływa na opóźnianie procesu starzenia się komórek. Czy tak rzeczywiście jest? – czytamy w „Rzeczpospolitej” w artykule „Wino nie wydłuża życia” .
/ 05.07.2012 09:47
Kieliszek czerwonego wina/fot. Fotolia

Resveratrol ma wiele zalet: jest przydatny w leczeniu cukrzycy, w redukcji nadwagi, w zmniejszaniu ryzyka chorób układu krążenia, chorób nowotworowych oraz chorób neurodegeneracyjnych, m.in. alzheimera. Wielu lekarzy i dietetyków, biorąc pod uwagę te cechy, zaleca swoim pacjentom wypijanie dwóch kieliszków czerwonego wina dziennie.

Główną zaletą tej substancji roślinnej jest opóźnianie procesu starzenia się komórek, co wpływa na długowieczność. I właśnie ta informacja wzbudza wiele wątpliwości, zarówno lekarzy i pacjentów, jak i naukowców.

Naukowcy z Uniwersytetu w Otago w Nowej Zelandii postanowili dokładniej przyjrzeć się substancji, która ma tak idylliczną charakterystykę. Przejrzano 19 artykułów w najpoważniejszych naukowych pismach, przedstawiających wyniki badań nad resveratrolem w kontekście jego wpływu na długowieczność. Przeprowadzono badania na 6 organizmach, ale nie na człowieku.

Badania naukowe wykazały, że resveratrol, owszem ,przedłuża życie takich organizmów jak: drożdże, bezkręgowe nicienie oraz ryby z gatunku Notobranchius furzeni, które żyją najkrócej ze wszystkich kręgowców. Nie przedłuża jednak życia dwóm gatunkom muszki owocowej oraz myszom, które pod względem fizjologicznym są bliższe człowiekowi.

Naukowcy z Nowej Zelandii porównali wpływ resveratrolu z wpływem diety na długość życia. Jak się okazuje, wpływ diety jest taki sam dla wszystkich badanych. Ograniczając ilość pożywienia, wydłużamy życie wszystkich organizmów, a ograniczając ilość spożywanych kalorii, przyczyniamy się do dłuższego funkcjonowania organizmu. Badacze z Uniwersytetu w Otago uważają, że resveratrol jako czynnik samodzielnie przedłużający życie, sprawdza się tylko w nielicznych przypadkach. Natomiast połączenie resveratrolu z ograniczaniem  kaloryczności diety będzie o wiele skuteczniejsze, gdyż oddziaływanie obu tych czynników będzie korzystniejsze dla funkcjonowania organizmu.

Źródłem młodości w przypadku człowieka nie są hektolitry czerwonego wina. W związku z tym naukowcy przestrzegają przed preparatami zawierającymi resveratrol, reklamowanymi jako wydłużające życie suplementy diety.

Źródło: „Rzeczpospolita”, 29.06.2012/jm

Zobacz też: Estradiol - ważny nie tylko dla kobiet

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA