Skorupki jaj na osteoporozę - porady dietetyka

Skorupki jaj na osteoporozę fot. Fotolia
Popularny mit, czy skuteczny sposób w walce z chorobą kości? Przeczytaj, co dietetyk mówi o skuteczności skorupek jaj przeciw osteoporozie
Marta Wilczkowska / 12.03.2014 06:59
Skorupki jaj na osteoporozę fot. Fotolia
Słyszałam, że mielone skorupki kurzych jaj zapobiegają osteoporozie. Czy to prawda?

Iwona

Czy skorupki jaj leczą osteoporozę?


Skorupki jaj nie zastąpią leków na osteoporozę, mogą tylko wspomóc kurację. Zawierają wzmacniający kości wapń (w postaci węglanu wapnia). Jest on jednak gorzej przyswajany niż ten pochodzący z jedzenia. Dlatego najlepszym sposobem na to, by nie dopuścić do choroby, jest picie mleka, jedzenie twarogów i mlecznych napojów fermentowanych (kefir, jogurt).

Jeśli natomiast już cierpi Pani na osteoporozę, radzę przede wszystkim wzbogacić menu w nabiał, ryby morskie drobnoościste jedzone ze szkieletem (np. szprotki), warzywa kapustne (kapustę, brukselkę, jarmuż) i rośliny strączkowe (fasolę i soczewicę), a także nasiona dyni i słonecznika.

Dodatkowo można stosować zmielone skorupki jaj. Proszę umyć jaja ciepłą wodą z detergentem. Białko i żółtko zużyć do jajecznicy, a skorupki zalać wrzątkiem. Wysuszyć i drobno pokruszyć lub zemleć. Proszkiem posypywać potrawy. Stosować nie więcej niż 1–2 łyżeczki dziennie.

Na pytanie odpowiadała dietetyk Agnieszka Leciejewska

Czytaj także:

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA