Słyszałam, że mielone skorupki kurzych jaj zapobiegają osteoporozie. Czy to prawda?
Iwona
Czy skorupki jaj leczą osteoporozę?
Skorupki jaj nie zastąpią leków na osteoporozę, mogą tylko wspomóc kurację. Zawierają wzmacniający kości wapń (w postaci węglanu wapnia). Jest on jednak gorzej przyswajany niż ten pochodzący z jedzenia. Dlatego najlepszym sposobem na to, by nie dopuścić do choroby, jest picie mleka, jedzenie twarogów i mlecznych napojów fermentowanych (kefir, jogurt).
Jeśli natomiast już cierpi Pani na osteoporozę, radzę przede wszystkim wzbogacić menu w nabiał, ryby morskie drobnoościste jedzone ze szkieletem (np. szprotki), warzywa kapustne (kapustę, brukselkę, jarmuż) i rośliny strączkowe (fasolę i soczewicę), a także nasiona dyni i słonecznika.
Na pytanie odpowiadała dietetyk Agnieszka Leciejewska
Czytaj także:
Jak ustrzec się przed rozwojem osteoporozy?
Czy grozi ci osteoporoza?
5 skutecznych sposobów na mocne kości
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!