Małe, swędzące pęcherzyki pojawiające się w okolicach ust, a czasami nosa to właśnie opryszczka, potocznie zwana też zimnem. Jak radzić sobie z tą przykrą dolegliwością, gdy poczujesz pierwsze swędzenie lub gdy opryszczka już się pojawi?
Opryszczką wargową wywołuje wirus Herpes simple typu 1 (HSV-1). Można się nim zarazić przez kontakt z pęcherzykiem, płynem surowiczym w nim zawartym lub śliną chorego. Część osób po pierwszym zakażeniu wirusem uodparnia się, u innych dochodzi do jego uśpienia aż do momentu uaktywnienia pod pływem któregoś z następujących czynników:
- przeziębienie
- stres
- zmęczenie
- niedobory witamin i minerałów
- przegrzanie lub wyziębienie
- gwałtowne wahania temperatur
Pierwsze objawy opryszczki to drętwienie i pieczenie warg oraz swędzenie i bolesność. Następnie pojawia się pęcherzyk z płynem, który powiększa się i pęka. Tworzy się otwarta nadżerka, która po kilku dniach zasycha tworząc strup. Zwykle opryszczka wargowa goi się przez tydzień.
fot. Depositphotos
Skuteczne sposoby w walce z opryszczką:
- stosowanie produktów dostępnych w aptekach – kremy i maści zawierające w składzie acyklowir, dostępne bez recepty, skuteczne zwłaszcza w fazie pierwszych objawów, czyli pieczenia i swędzenia np.: Zovirax, Antivir, Hascovir, Herpex lub dostępne na receptę np. Heviran;
- chłodzenie kostką lodu (najlepiej owiniętą);
- smarowanie wacikiem nasączonym czarną kawą;
- przykładanie wilgotnej torebki herbaty;
- przykładanie wacika nasączonego alkoholem, wodą utlenioną, aspiryną rozpuszczoną w odrobinie wody;
- robienie okładów z przekrojonego czosnku, plastra cebuli, plastra cytryny;
- smarowanie pastą do zębów;
- aromaterapia – olejki geraniowy, bergamotowy, eukaliptusowy, lawendowy, nagietkowy, tymiankowy, z drzewa herbacianego działają ściągająco i bakteriobójczo;
- okłady z nagietka lub nalewki z nagietka, który działa odkażająco i zapobiega wtórnemu zakażeniu bakteryjnemu;
- okłady z witaminy E;
- uzupełnienie diety w produkty bogate w witaminę C (truskawki, papryka, czarna porzeczka, brukselka, kalafior, cytrusy) i cynk (chude mięso, żółtka jaj, szpinak);
- spożywanie produktów zawierających dużo aminokwasu lizyny (ziemniaki, mleko, jogurty, ryby, nasiona strączkowe) i ograniczenie pokarmów zawierających argininę (czekolada, orzechy, ziarna zbóż);
- nie dotykanie i nie drapanie, aby nie roznosić opryszczki.
Kiedy trzeba udać się do lekarza?
- gdy opryszczka utrzymuje się dłużej jak tydzień;
- gdy nawroty pojawiają się często;
- gdy nadżerki są bardzo duże;
- gdy bolą oczy i odczuwasz nadwrażliwość na światło.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!