„Stewia: niebiańsko słodka i zdrowa alternatywa dla cukru i słodzików”– recenzja

Czy istnieją słodkości, które nie powodują nadwagi, cukrzycy, problemów skórnych czy próchnicy zębów? Czy możliwe jest delektowanie się słodkim smakiem bez wyrzutów sumienia? Według autorki książki „Stewia: niebiańsko słodka i zdrowa alternatywa dla cukru i słodzików” Barbary Simonsohn, jest to możliwe, o ile cukier i sztuczne słodziki zastąpimy stewią. W książce znajdziemy powody, dla których warto ją stosować, przepisy na dania i preparaty ze stewią oraz wskazówki, jak samodzielnie uprawiać ją w domu.
/ 13.05.2013 13:02

Stewia to roślina naturalnie występująca w Ameryce Południowej, a jej liście są słodsze od sacharozy. Jest przy tym całkowicie bezpieczna i niskokaloryczna. Barbara Simonsohn opisuje jej prozdrowotne działanie oraz rozprawia się z mitem „zdrowego” brązowego cukru i syntetycznych słodzików. Autorka wyjaśnia również, jakie zagrożenie niesie ze sobą nadużywanie tych substancji.

W książce omówiona została sytuacja prawna związana z legalizacją stewi w różnych krajach świata oraz międzynarodowe projekty propagujące spożywanie tej rośliny.

Znaczną część książki zajmują przepisy na zdrowe potrawy ze stewią: nie tylko koktajle czy desery, ale także zupy i dania główne. Równie wiele miejsca autorka poświęciła opisowi leczniczych właściwości stewi oraz poradom, jak ją stosować w przypadku poszczególnych schorzeń. Indeks umieszczony na końcu książki pozwala na poznanie dobroczynnego wpływu stewi na interesujący nas narząd czy chorobę.

Książka „Stewia: niebiańsko słodka i zdrowa alternatywna dla cukru i słodzików” z pewnością okaże się przydatna dla osób, które borykają się z problemem cukrzycy, nadwagi i otyłości, lub tych, które nie potrafią zrezygnować ze słodyczy.

Przeczytaj więcej na temat książki w jej zakładce.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA