Stewia to roślina naturalnie występująca w Ameryce Południowej, a jej liście są słodsze od sacharozy. Jest przy tym całkowicie bezpieczna i niskokaloryczna. Barbara Simonsohn opisuje jej prozdrowotne działanie oraz rozprawia się z mitem „zdrowego” brązowego cukru i syntetycznych słodzików. Autorka wyjaśnia również, jakie zagrożenie niesie ze sobą nadużywanie tych substancji.
W książce omówiona została sytuacja prawna związana z legalizacją stewi w różnych krajach świata oraz międzynarodowe projekty propagujące spożywanie tej rośliny.
Znaczną część książki zajmują przepisy na zdrowe potrawy ze stewią: nie tylko koktajle czy desery, ale także zupy i dania główne. Równie wiele miejsca autorka poświęciła opisowi leczniczych właściwości stewi oraz poradom, jak ją stosować w przypadku poszczególnych schorzeń. Indeks umieszczony na końcu książki pozwala na poznanie dobroczynnego wpływu stewi na interesujący nas narząd czy chorobę.
Książka „Stewia: niebiańsko słodka i zdrowa alternatywna dla cukru i słodzików” z pewnością okaże się przydatna dla osób, które borykają się z problemem cukrzycy, nadwagi i otyłości, lub tych, które nie potrafią zrezygnować ze słodyczy.
Przeczytaj więcej na temat książki w jej zakładce.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!