Substytuty mleka krowiego

„Świeże mleko prosto od krowy, jeszcze z pianą – pychota! Uwielbiam je pić całymi dniami”. Jeśli możesz podpisać się pod tym stwierdzeniem powinnaś zastanowić się nad ilością spożywanego nabiału.
/ 16.07.2013 07:32

„Świeże mleko prosto od krowy, jeszcze z pianą – pychota! Uwielbiam je pić całymi dniami”. Jeśli możesz podpisać się pod tym stwierdzeniem powinnaś zastanowić się nad ilością spożywanego nabiału. Jeśli zbyt często przyjmujesz nabiał prawdopodobnie brakuje w twojej diecie wiele cennych składników. Ponadto ser, mleko krowie, cukier i pszenica u osób ze skłonnościami do kataru, może wywołać katar sienny, choroby zatok, alergię a nawet astmę. Ryzyko wystąpienia tych dolegliwości wynika z faktu, że pokarmy te powodują zwiększone wydzielanie śluzu. Zachęcamy cię do poznania substytutów mleka krowiego, które również zawierają wapń ale nie są przyczyną kataru. Naucz się przygotowywać samodzielnie substytuty.

Substytuty mleka krowiego

Mleko sezamowe

Jest znane od wieków na Bliskim Wschodzie. Mleko sezamowe zawiera białko i minerały. Mleko połączone z bananami i podawane osobom z niską masą ciała powoduje jej zwiększenie. Zaleca się go również osobom z zaburzeniami trawienia. W takim przypadku można połączyć go z serwatką.

Składniki:

  • 1 szklanka wody,
  • ¼ filiżanki sezamu,
  • 2 łyżki mleka sojowego w proszku.

Przygotowanie:
Nasiona sezamu najlepiej namoczyć na noc. Następnie wszystkie składniki należy zmiksować. Miksuj tak długo aż uzyskasz płynną konsystencję. Jeśli chcesz zamiast wody możesz użyć mleka koziego, ryżowego lub sojowego. Do mleka możesz dodać banany, daktyle lub rodzynki.

Mleko migdałowe

Wapń stanowi około 1/5 masy migdałów. Migdały zawierają cynk i witaminę E. Mleko migdałowe zaleca się dla osób z podwyższonym poziomem złego cholesterolu oraz dla osób, które nie potrafią radzić sobie ze stresem.

Składniki:

  • niełuskane migdały,
  • woda z miodem.

Przygotowanie:
Migdały należy namoczyć w wodzie. Woda powinna zakryć je całkowicie. Tak pozostawić je na noc. Zamiast wody możesz zalać je sokiem jabłkowym lub ananasowym. Rano należy zmiksować migdały. Możesz dodać miód lub daktyle.

Mleko z nasion dyni

Pestki dyni zawierają cynk, dzięki temu mleko bywa pomocne w stanach zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Nasiona dyni również zawierają mangan, żelazo i magnez. Nasiona słonecznika są bogatym źródłem witaminy E. Dlatego przypuszcza się, że nasiona słonecznika odgrywają pewną rolę w profilaktyce raka jelita grubego.

Składniki:

  • pestki dyni,
  • nasiona sezamu,
  • nasiona słonecznika,
  • woda.

Przygotowanie:
Wszystkie rodzaje nasion należy namoczyć na noc. Rano zmiksować każde nasiona oddzielnie a następnie wszystkie razem z dodatkiem wody. Aby poprawić smak mleka możesz dodać miód.

Źródło: dr T. Nocuń „Lepsze zdrowie dla każdej kobiety i mężczyzn, którzy je kochają”, B. Jensen „Poradnik dietetyczny”, Dr N. K. Dharma „Mleko cichy morderca”.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!