"Uzdrawiająca moc octu" - recenzja książki

Jak ocet balsamiczny i jabłkowy wpływają na zdrowie? Czy to prawda, że ocet można, a nawet trzeba pić codziennie? Jak zastosować ocet w kuchni? Na te i inne pytania odpowiada Cal Orey, autor książki "Uzdrawiająca moc octu. Sekrety octu jabłkowego, balsamicznego oraz wszystkich innych".

Uzdrawiająca moc octu

Choć książka ta liczy niespełna 400 stron, wydaje się, że jest to swego rodzaju kompendium. Znajdziemy w niej zarówno szczegółowe opisy poszczególnych rodzajów octu, jak i zastosowanie, aż po warte uwagi przepisy kulinarne. O tym jednak, czy ocet faktycznie odchudza, odmładza, oczyszcza i odżywia umysł nie przekonamy się, jeśli nie sprawdzimy na sobie.

W książce "Uzdrawiająca moc octu" znajdziemy szczegółowy plan 7-dniowej kuracji oczyszczającej, która wydaje się być świetnym wstępem do odkrywania leczniczych zalet octu. W tygodniowym planie odtruwającym organizm autorka zawarła jadłospis na poszczególne dni, a samą kurację traktuje jako preludium diety odchudzającej. Zwłaszcza, że obok sugestii dotyczących spożycia konkretnych produktów sugeruje zastosowanie ćwiczeń fizycznych.

Poszczególne rozdziały książki to podróż po dziedzinach, w których ocet spełnia swoją prozdrowotną rolę. Dowiemy się tutaj jak dbać o włosy, cerę a nawet zapewnić sobie dobre samopoczucie. Autorka stara się kompleksowo wyjaśnić, dlaczego konkretne rodzaje octu, jak: ryżowy, czerwony, jabłkowy, ziołowy czy winny, sprawdzają się w roli lekarstwa na popularne dolegliwości i schorzenia. Ocet jabłkowy eliminuje tłuszcz i działa przeciwnowotworowo, czerwony ocet winny zawiera przeciwutleniacze, a ocet ryżowy przynosi ulgę w zaparciach i bólach.

Ostatnie rozdziały poświęcone zostały wykorzystaniu octu w gospodarstwie domowym, szczególnie w kuchni. Znajdziemy tu zarówno praktyczne porady typowo kulinarne, jak i sprytne wskazówki, jak detergenty i popularne chemiczne środki czyszczące zastąpić... właśnie octem. Porady kulinarne byłyby niekompletne, gdyby nie baza przepisów. Ku uciesze czytelników baza przepisów kulinarnych zamieszczonych w książce przekracza 100 pozycji, a zatem - już wiemy, jak do zalet octu podejść...praktycznie.

Przeczytaj więcej na temat książki w jej zakładce.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA