W kalifornijskim winie odkryto radioaktywną substancję z Fukushimy

wino fot. Adobe Stock
Radioaktywny cez-137 znajduje się w winach z Kalifornii z Nappa Valley. Czy picie ich może być szkodliwe dla zdrowia?
Małgorzata Germak / 25.07.2018 11:59
wino fot. Adobe Stock

Ślady promieniowania z elektrowni w japońskiej Fukushimie odkryto w niektórych winach pochodzących z Kalifornii w USA. Chodzi o te ze słynnej Napa Valley. Naukowcy odkryli w winach izotop radioaktywny cez-137. Podobno nie występuje on naturalnie, a jedynie w wyniku rozszczepienia jądrowego. Eksperci uspokajają, że znikome ilości tej substancji, nie mają wpływu na nasze zdrowie

Niebezpieczna bakteria w szpitalu w Łodzi. Śmiercionośny szczep New Delhi jest odporny na antybiotyki

Radioaktywne wina – o które dokładnie chodzi?

Francuscy naukowcy skupili się na winach Cabernet Sauvignon i rose z lat 2009-2012. Odparowali wino w wysokiej temperaturze, zmieniając je w popiół. Wnioski? Poziom radioaktywnej substancji w Cabernet Sauvignon wyprodukowanych po 2011 roku – czyli po katastrofie w elektrowni w Fukushimie – podwoił się. Podobne wnioski dotyczą wina rose, ale w nich poziom izotopu był niższy.

Czy kalifornijskie wino można bezpiecznie pić?

Naukowcy tłumaczą, że cez-137, gdy dostanie się do naszego organizmu, może być niebezpieczny dla zdrowia. Jednak w przypadku wina – biorąc od uwagę ilości tej substancji w trunku – nie ma się czego obawiać

Katastrofa w Fukushimie z 2011 roku wywołała poważne szkody dla środowiska Japonii, ale toksyczne związki nadal się odkrywa też w innych miejscach na świecie.

źródło: Business Insider

Czytaj też:Groźna bakteria znaleziona w serze! GIS wycofuje całą partię produktu Boli, a może nawet spowodować wstrząs anafilaktyczny. Co robić, gdy użądli nas osa? Pytamy ratownika medycznego

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA