fot. Fotolia
Ile sodu i potasu należy spożywać?
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dorośli powinni spożywać:
- mniej niż 2000 mg sodu lub 5 g (1 łyżeczkę) soli,
- co najmniej 3510 mg potasu na dobę.
Osoby ze zwiększonym poziomem sodu i niskim poziomem potasu są narażone na podwyższone ciśnienie krwi, co może prowadzić do chorób serca i udaru mózgu.
Zdaniem ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia, obecnie większość osób spożywa zbyt dużo sodu i zbyt mało potasu, co może prowadzić do podwyższenia ciśnienia krwi oraz jego groźnych konsekwencji. Dlatego specjaliści WHO zalecają, by nasz codzienny jadłospis zawierał mniej sodu i soli, a więcej – potasu. Wytyczne te dotyczą także dzieci w wieku powyżej 2 lat.
Należy pamiętać, że obróbka zmniejsza ilość potasu w wielu produktach żywnościowych.
Mimo, iż ten makroelement występuje w wielu rodzajach pożywienia, zdarza się, że jego ilość w organizmie jest niewystarczająca. W takim przypadku należy rozważyć suplementację.
Źródło: Materiały prasowe Katelin+SR
Zobacz także: Sól i cukier w diecie dziecka
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!