Witamina B12 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Znana jest także pod nazwą kobalamina lub cyjanokobalamina. Nie jest to pojedyncza substancja, a związek chemiczny, zawierający m.in. kobalt. Niedobory witaminy B12 są bardzo znamienne, a dotyczą głównie sfery psychicznej, układu nerwowego i krwiotwórczego.
Fot. Depositphotos
Jaką rolę pełni witamina B12 w organizmie człowieka?
Cyjanokobalamina pełni bardzo istotne role w organizmie człowieka, bowiem zapewnia:
- prawidłową regenerację i tworzenie czerwonych krwinek, czyli zapobiega niedokrwistości,
- ochronę komórek układu nerwowego oraz tworzenie się osłonek mielinowych,
- właściwy rozwój psycho-fizyczny u dzieci,
- wysoką odporność psychiczną: niweluje zmęczenie, poprawia nastrój, pomaga wwalce z rozproszeniem uwagi, zaburzeniami koncentracji, bierze udział w produkcji neuroprzekaźników,
- prawidłowy apetyt u dzieci (pobudzenie apetytu u niejadków),
- zdrowe serce, ponieważ bierze udział w metabolizowaniu enzymu zwanego homocysteiną,
- prawidłowy metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów,
- obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12
U dorosłych osób dzienne zapotrzebowanie na cyjanokobalaminę wynosi 2 mikrogramy, dla kobiet w ciąży o 0,2 mikrograma więcej (2,2µg), natomiast u matek karmiących więcej o 0,6 mikrograma (2,6µg).
Objawy niedoboru cyjanokobalaminy
Aby stwierdzić niedobór witaminy B12 wystarczy zaobserwowanie objawów jej deficytu oraz
stwierdzenie takiego stanu w wynikach badań laboratoryjnych. Prawidłowy poziom witaminy we krwi powinien mieścić się w granicach:
od 118 do 664 [pmol/l]
Objawy niedoboru witaminy B12:
- niedokrwistość złośliwa (anemia złośliwa), manifestująca się osłabieniem, bladością skóry i
- błon śluzowych, męczliwością, bólami i zawrotami głowy oraz kołataniami serca,
- zapalenie języka,
- zapalenie nerwów, parestezje (drętwienie i „mrówki” w nogach), zaburzenia czucia,
- zaburzenia równowagi ciała,
- drażliwość, zmęczenie, apatia, depresja, stany psychotyczne, otępienie,
- biegunka, dolegliwości pokarmowe,
- zażółcenie „cytrynowe” skóry, nieprzyjemny zapach skóry, przedwczesne siwienie włosów,
- zaburzenia miesiączkowania.
Źródła cyjanokobalaminy:
- ryby, jaja, wołowina, wieprzowina, mleko, sery, owoce rokitnika zwyczajnego, wzbogacane witaminą, płatki śniadaniowe i produkty sojowe.
Kilka ciekawostek…
Witamina B12 gromadzi się w organizmie. Jej zapasy zwykle starczają na okres około trzech lat! Najlepiej wchłania się w organizmie cyjanokobalamina ze źródeł pochodzenia zwierzęcego! Większość wegetarian cierpi z powodu niedoboru witaminy B12! W wieku podeszłym występuje gorsze wchłanianie witaminy B12 z pokarmów! Witaminę B12 trudno przedawkować, a jedyne objawy jakie wtedy występują – przypominają alergię!
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!