Zajady to inaczej nadżerki lub zapalenie kącików ust, które objawia się ich pękaniem i bólem. Często mylone są z opryszczką, jednak od niej różnią charakterem zmian – nie ma tu bąbli z surowicą, jest za to pękająca sucha skóra, ból i trudno gojące się ranki występujące wyłącznie w kącikach ust.
Zajady przyczyny
U podłoża zajadów leży zakażenie bakteryjne lub grzybicze. Dochodzi do niego w wyniku osłabienia odporności lub niedoboru witamin z grupy B. Do przyczyn powstawania zajadów zalicza się:
- ciążę,
- cukrzycę,
- anemię,
- ubogą w warzywa i owoce dietę,
- intensywną aktywność fizyczną,
- stosowanie antykoncepcji hormonalnej,
- przyjmowanie antybiotyków,
- niedobór witaminy B2,
- wysuszenie i spękanie ust,
- drażnienie kącików ust, np. przez aparat ortodontyczny.
Leczenie zajadów
Polega przede wszystkim na likwidowaniu przyczyn, czyli na wzmacnianiu odporności i uzupełnianiu niedoborów witamin. Dlatego zaleca się stosowanie zdrowej, bogatej w warzywa i owoce diety, suplementację witamin z grupy B, leczenie ewentualnej anemii.
Zewnętrznie stosuje się maści dostępne w aptece bez recepty. Domowymi sposobami na zajady są:
- krem z wazeliny i rozkruszonej witaminy B complex lub B2,
- napoje z drożdżami,
- czosnek przykładany miejscowo i stosowany w diecie,
- sok z aloesu,
- okłady z ogórka,
- smarowanie miodem.
Podczas leczenia należy unikać szerokiego otwierania ust i szerokiego uśmiechu, gdyż każdy taki ruch może powodować pękanie powstających strupków.
O innych problemach z ustami:
Opryszczka – przyczyny i profilaktyka
Sposoby na spiechrznięte usta
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!