Naszym głównym orężem w walce z oznakami upływającego czasu są zwykle kremy. Okazuje się jednak, że dieta może być efektywniejszym i tańszym sposobem na utrzymanie młodej, elastycznej skóry.
Wraz z tykaniem zegara z naszą skórą dzieją się dwa zasadnicze procesy – utrata elastyczności oraz utrata zdolności utrzymywania wilgoci. To zupełnie naturalne zjawisko ale gdy dodasz do tego częste opalanie, solarium, palenie i stres, często w wieku trzydziestu paru lat już zaczynamy straszyć w lustrze. Wtedy kobieta sięga po kremy kosztujące nawet kilkaset złotych oraz zabiegi kosmetyczne, nierzadko jeszcze droższe i związane ze skutkami ubocznymi.
Młoda z głową
Oczywiście, tak samo jak ze zdrowiem, łatwiej, taniej i przyjemniej jest zmianom zapobiegać. Poza ochroną przeciwsłoneczną, o której dudnią wszystkie media oraz unikaniu dymu papierosowego, znaczącą różnicę może robić styl odżywiania. To co jemy bowiem stanowi podstawę dla wszystkich procesów fizjologicznych, również na poziomie komórkowym. Zdrowa dieta daje nie tylko lepsze funkcjonowanie organizmu ale także ładniejszą, gładszą i zawsze młodszą cerę.
Dieta przeciwzmarszczkowa
Oto zasady odżywiania służące utrzymaniu skóry w młodości i witalności:
- Aby zapobiec wysuszeniu skóry musisz starać utrzymywać się odpowiedni poziom nawilżenia od wewnątrz. Oznacza to konieczność picia minimum 2 litrów dziennie ale także włączania do menu owoców i warzyw pełnych wody, np. arbuza, ogórków, papryki, jabłek.
- Studia dowodzą, że spożywanie dużej ilości witaminy C, E i selenu wspomaga organizm w walce z promieniowaniem UV i zapobiega pojawianiu się takich oznak foto-starzenia jak zmarszczki, suchość czy przebarwienia. Warto więc włączyć do diety również cytrusy, kiwi, truskawki, brokuły oraz pełne ziarna, indyka i dorsza.
- Innym niezwykłym przyjacielem skóry są kwasy Omega 3 – obecne z tłustych rybach takich jak łosoś, makrela, śledź, sardynki wzmacniają skórę i redukują proces pojawiania się zmarszczek.
- Soja i produkty sojowe, jako pokarmy bogate w fitoestrogeny i izoflawonoidy, potrafią nie tylko opóźnić proces marszczenia ale wręcz pomagają odzyskać skórze utraconą jędrność. Tutaj ważna jest wszak regularność – produkty sojowe należy spożywać kilka razy w tygodniu, a najlepiej nawet codziennie, aby dostrzec różnicę.
- Kakao oprócz wspaniałego smaku i aromatu może być również świetną bronią przeciwzmarszczkową dzięki zawartości antyoksydantów – epikatechiny i katechiny. Poprawiają one stopień nawilżenia skóry i krążenie krwi dając w efekcie gładszą i wyglądającą zdrowiej skórę.
- Silnymi przeciwutleniaczami, czyli substancjami walczącymi z postarzającymi nas wolnymi rodnikami mogą pochwalić się także jagody oraz pomidory – te ostatnie najlepiej w skondensowanej wersji puree.
- Z drugiej strony, liczne badania wskazują, że kobiety starzejące się najszybciej to takie które spożywają dużo węglowodanów, mięsa oraz pełnego mleka i jego przetworów. Typowa dieta rozwiniętych społeczeństw niestety tylko przyspiesza pojawianie się zmarszczek. Również napoje bogate w kofeinę i alkohol w sposób udowodniony przyczyniają się utraty jędrności i gładkości przez skórę.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!