Zaskakujące właściwości kaktusów

Choć mało znany, sok i miąższ z kaktusa może okazać się zbawiennym składnikiem naszej codziennej diety. Któż z nas wiedział, że wspaniale oczyszcza, regeneruje, a nawet odchudza? Przyjrzyjmy się tej meksykańskiej roślinie z bliska.
/ 26.07.2013 06:29

Choć mało znany, sok i miąższ z kaktusa może okazać się zbawiennym składnikiem naszej codziennej diety. Któż z nas wiedział, że wspaniale oczyszcza, regeneruje, a nawet odchudza? Przyjrzyjmy się tej meksykańskiej roślinie z bliska.

Zaskakujące właściwości kaktusów

Fot. depositphotos

Kaktusy, poza swoim wyjątkowym wyglądem, są również doskonałym źródłem składników odżywczych. Kaktusy jadalne, ponieważ o nich tu mowa, cieszą nie tylko pomysłowymi kształtami, ale również walorami odżywczymi. Niektóre gatunki mają szerokie zastosowanie nie tylko w codziennej diecie, ale również w profilaktyce oraz leczeniu wielu chorób. Dlatego też, uprawa kaktusów może być niezwykle korzysta dla naszego zdrowia.

Jak je spożywać?

Częśc kaktusów można spożywać w postaci wyciśniętego z ich łodyg soku, lub, podobnie jak w przypadku popularnej opuncji figowej, spożywać jadalne owoce. Owoce innych gatunków kaktusów są często spożywane zarówno świeże, jak i kandyzowane. Tyczy się to nie tylko owoców, ale również ich pędów. Poza tym, wiele związków wchodzących w skład opuncji ma właściwości przeciwutleniające.

Jako ciekawostkę warto podać, iż dzięki swojej unikatowej zdolności magazynowania wody, na terenach pustynnych, stanowiły rezerwę wody dla tamtejszych mieszkańców, którym kilkaset lat temu nie jednokrotnie uratowały życie. Dodatkowo miazga kaktusowa masowo wykorzystywana była do sporządzania paszy dla zwierząt.

Dlaczego warto włączyć do diety kaktusy?
Składniki odżywcze zawarte w miąższu kaktusów mają zaskakujące właściwości lecznicze, oto kilka przykładów:

  • Zawierają składniki wspomagające leczenie i łagodzenie reumatyzmu.
  • Są stosowane w przypadku silnych, przewlekłych biegunek.
  • Wykonuje się z nich kojące okłady na poparzenia, zadrapana i drobne rany.
  • Niektóre gatunki dzięki swojej specyficznej sztywność i braku kolców stanowił świetny materiał usztywniający np. złamane kończyny.
  • Łagodzą skutki uboczne leczenia nowotworów za pomocą chemioterapii.
  • Łagodzi zapalenie stawów i łagodzi objawy cukrzycy.
  • Zwalczają wewnętrzne pasożyty.
  • Poprawiają krążenie, normują ciśnienie tętnicze oraz pracę serca.
  • Są świetnym rozwiązaniem przy kuracji oczyszczającej.
  • Znajdują szerokoie zastosowanie w produkcji kosmetycznej (np. aloes oraz opuncja) - jako dodatek łagodzący i tonizujący do kremów, balsamów, masek, toników oraz szamponów.

Koniecznie przeczytaj! Jak zrobić sok z aloesu?

Wśród najbardziej zaskakujących zastosowań możemy zaliczyć:

  • Stosowanie kaktusów jako środek do wytwarzania czerwonego barwnika (opuncja).
  • W przypadku odpowiednio dużych i zdrewniałych gatunków - materiał na opał.
  • Niektóre mogą być stosowane jako oczyszczający szampon a nawet ekologiczny płyn do mycia naczyń.
  • Owoce i nasiona niektórych gatunków wykorzystuje się przy produkcji egzotycznych win oraz wódki (popularnej szczególnie w Meksyku Tequili).

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!