Źródła witaminy C

Jak się okazuje, owoce cytrusowe wcale nie są tak wspaniałym źródłem witaminy C. O wiele lepszymi wynikami na tym polu mogą się poszczycić nasze rodzime czarne porzeczki.
/ 26.07.2007 06:01

Któż z nas nie zna tej witaminy? Już od najmłodszych lat nam wpajano o niej wiedzę, niektórym podawano małe, żółciutkie tabletki, które po rozgryzieniu zmuszały do kwaśnego grymasu... „Jedz dużo owoców, bo mają witaminę C” - napominają troskliwe mamy. Co zawdzięczamy tej witaminie, że kładziemy aż taki nacisk na jej uzupełnianie?

Nie od dziś wiadomo o kilku bardzo ważnych właściwościach witaminy C, do których zaliczamy przede wszystkim:

 

  • sprawne mechanizmy odpornościowe
  • działanie przeciwutleniające

     

  • wspomaganie wchłaniania żelaza z pożywienia i preparatów farmaceutycznych
  • zwiększanie skuteczności leków stosowanych w zakażeniach układu moczowego i zakwaszanie moczu
  • zmniejszanie toksyczność metali ciężkich
  • uaktywnianie kwasu foliowego
  • obniżanie cholesterolu
  • udział w gojeniu ran
  • udział w syntezie kolagenu, ważnego dla skóry i ścięgien
  • aktywacja wielu enzymów
  • regulacja poziomu glikemii
  • wspomaganie wydalania alkoholu z organizmu

Zatem uzasadnione jest zalecenie, by spożywać codziennie warzywa i owoce. Jednak trzeba wiedzieć, które z nich zawierają najwięcej kwasu askorbinowego. Ważne jest również prawidłowe przetwarzanie, tych produktów i ich właściwe przygotowanie. Witamina C rozpuszcza się w wodzie, ale ginie podczas obróbki cieplnej, w temperaturze około 70°C.

Gdzie szukać witaminy C?
W 100 gramach produktu, występuje tyle gramów witaminy C, ile przedstawiono, w wartości obok jego nazwy:

  • Suszona dzika róża – 1700
  • Czarna porzeczka – 183
  • Czerwona papryka – 144
  • Brukselka – 94
  • Zielona papryka – 91
  • Kalafior i szpinak – 70
  • Truskawki – 68
  • Kiwi – 60
  • Cytryna i pomarańcze – 50
  • Czerwona porzeczka – 45
  • Kapusta czerwona i biała – 45
  • Pomidory – 23
  • Kapusta kwaszona – 16

Jakie są skutki niedoboru witaminy C?
Niedobór witaminy C prowadzi do upośledzenia mechanizmów odpornościowych. Trudniej goją się rany, pogarsza się stan skóry i kości. Mogą pojawić się problemy z krwawieniem i zaburzenia krzepnięcia. Na skutek złego wchłaniania żelaza i innych witamin, istnieje ryzyko niedokrwistości i związanych z nią objawów (osłabienie, krwawienia z dziąseł, omdlenia, blade zabarwienie skóry). W skrajnych przypadkach, niedobór witaminy C wiedzie do szkorbutu. Jest to choroba powstająca na skutek upośledzonej syntezy kolagenu. Jej symptomy to:

  • samoistne krwawienia z powodu kruchych naczyń i trudne gojenie się ran
  • bóle mięśni, kości i stawów, mające związek z krwawieniem do nich
  • złamania kości
  • przerost dziąseł o charakterze zapalnym
  • problemy z zębami: niestabilność i wypadanie
  • osłabienie organizmu
  • stany depresyjne
  • niedokrwistość hemolityczna

Przedawkowanie witaminy C
Przedawkować tą substancję jest bardzo trudno, ponieważ szybko jest wydalana z organizmu – przez nerki z moczem. Gdy dojedzie do takiego stanu, musimy liczyć się z jego patologicznymi następstwami, jak np.:
bóle głowy, tworzenie się kamieni w nerkach, wysypka skórna, problemy z układem pokarmowym – biegunka, nudności, rozstrój żołądka.

Jakie są zalecenia odnośnie dziennego zapotrzebowania na witaminę C?
Dzieci powinny jej przyjmować około 15-40mg/dzień, nastolatki około 65-75mg/dzień, dorośli około 90/dzień. Kobiety w ciąży w zależności od wieku powinny dostarczać sobie około 85-120mg/dzień. Jednak bezpieczne maksymalne dawki, nie powodujące ryzyka efektów ubocznych, są dużo, dużo większe. Trzeba też pamiętać, że kwas askorbinowy w zwiększonych dawkach potrzebny jest kobietom przyjmującym antykoncepcję hormonalną, karmiącym piersią, osobom palącym i mieszkańcom większych miast.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA