W jego jadłospisie koniecznie powinny się znaleźć kwasy omega-3 (ich źródłem są morskie ryby, np. makrela, dorsz). Aby ochronić komórki odpornościowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, warto zachęcać też dziecko do jadania warzyw obfitujących w witaminy A, C i E (np. marchwi, papryki czy sałaty). Żeby zaś dodatkowo wzmocnić obronę przed mikrobami, podsuwaj dziecku produkty z probiotykami, czyli żywymi kulturami dobrych bakterii (są np. w jogurtach i kefirach).
2. Sięgnij po leki naturalne
Po konsultacji z pediatrą możesz dziecku podawać np.: po 1. roku życia – propolis (kit pszczeli) czy sok z aloesu (szczególnie zaleca się go małym rekonwalescentom). Po 3. roku życia – sok z jeżówki (jest pomocny też w leczeniu ostrzejszych infekcji kataralnych).
3. Hartuj
Dzięki temu układ odpornościowy będzie sprawniejszy. Aby tak się stało, pilnuj, by dziecko się nie przegrzewało. Ustaw w mieszkaniu temperaturę na 19–21 st. C i często, ale krótko wietrz dziecięcy pokój (pozbędziesz się części zarazków). Gdy wychodzicie na dwór, ubieraj malucha na cebulkę. W razie potrzeby będziesz mogła zdjąć jedną z warstw.
Pamiętaj! O szczepionkach, np. przeciw grypie. Zaszczepić możesz już dziecko półroczne (dawką pediatryczną).
Pilnuj, aby maluch się wysypiał. To bardzo ważne, ponieważ przemęczenie osłabia, co sprzyja różnym infekcjom.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!