Zima, temperatura spadła poniżej zera, a ty znowu jesteś chora? Nie martw się, nie tylko ciebie dopadł kaszel i katar. Powszechnie wiadomo, że w Polsce szczyt zachorowań na grypę przypada na luty i marzec. Zimą też, częściej niż wiosną czy latem, się przeziębiamy. Dlaczego tak się dzieje?
Zawirusowana zima
To, że zimą częściej chorujemy, nie zależy tylko od tego, że jest zimno. Pogoda ma w tym jednak swój znaczący udział. Wirusy przeziębienia i grypy właśnie o tej porze roku najczęściej nas atakują.
Nie można zachorować na grypę lub się przeziębić jedynie z powodu przemarznięcia, jednak zimno sprzyja infekcjom odpowiedzialnym za tego rodzaju zakażenia
– powiedział prof. Stan Spinner z Texas Children’s Pediatrics w wypowiedzi dla „New York Times”.
Dlaczego więc zimą jesteśmy bardziej podatni na różnego rodzaju infekcje? Wszystko wyjaśniamy w galerii.
Zobacz też:
7 skutecznych sposobów na grypę
Zimno, coraz zimniej… Jak radzić sobie z mrozem i się nie przeziębić? 7 ważnych zasad
1. Zimą mamy mniej witaminy D w organizmie
Promieniowanie słoneczne syntetyzuje witaminę D. Zimą słońca brakuje, a zbyt niski poziom witaminy D zmniejsza naszą odporność, a tym samym zwiększa ryzyko infekcji. Dlatego między innymi tak ważne jest suplementowanie tej witaminy w okresie jesienno-zimowym.
2. Zimą częściej się wychładzamy
Wychłodzony organizm ma niższą odporność, co sprawia, że wirusy łatwiej wnikają do jego środka. Zimą unikajmy więc uczucia zimna i przemarznięcia.
3. Zimą jesteśmy bardziej osłabieni
Krótsze dni, brak słońca, większa potrzeba snu, brak wakacji... Zimą często czujemy się przemęczeni. Osłabiony organizm jest zaś łatwym celem dla drobnoustrojów i ma mniej siły do walki z infekcjami.
4. Jesienią i zimą dzieci zaczynają chodzić do żłobków i przedszkoli
A jak już do nich trafiają, częściej chorują, ponieważ zarażają się od innych dzieci. A w domu zarażają członków rodziny, ci zaś roznoszą zarazki w miejscu pracy... W ten sposób u każdego zwiększa się ryzyko zachorowania.
5. Nasza dieta jest zimą uboższa
Owszem, jemy cytrusy, ale o świeżych warzywach czy innych owocach możemy co najwyżej pomarzyć. Dieta, jak wiadomo, wpływa na odporność i ryzyko zachorowania. Zimą zwyczajnie brakuje nam witamin i minerałów, których miewamy pod dostatkiem wiosną i latem...
6. Przebywamy częściej w pomieszczeniach
W pomieszczeniach zaś krążą zarazki, na przykład w niewietrzonych pokojach w pracy, autobusach czy domach. Łatwiej wówczas o złapanie infekcji...
7. Częściej używamy klimatyzacji i grzejemy się przy kaloryferach
Te zaś wysuszają śluzówkę, która staje się mniej efektywna i słabiej wychwytuje zanieczyszczenia i zarazki. Co może się przez to wydarzyć, już wiadomo...
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!