Fasolamina (ekstrakt z fasoli) zmniejsza trawienie skrobi w jelitach, blokując działanie alfa amylazy, enzymu uczestniczącego w jej metabolizmie. Dzięki temu skrobia nie jest przyswajana, tylko wydalona w postaci niestrawionych resztek. Zmniejsza się w ten sposób kaloryczność potraw, a nasz organizm dostaje tylko taką ilość energii, jaką jest w stanie wykorzystać na bieżąco. Niestrawiona skrobia działa zaś w jelitach jak błonnik – zwiększa wypełnienie jelit, stymuluje ich ukrwienie i aktywność, stwarza korzystne podłoże dla rozwoju korzystnej flory bakteryjnej. Sprawia, że inne składniki pożywienia są efektywniej trawione. Może też wiązać cholesterol i substancje rakotwórcze.
Redukując przyswajanie skrobi, FABACUM odgrywa niezwykle istotną rolę w profilaktyce miażdżycy, otyłości, kamicy wątrobowej i polipach jelita grubego.
Aby optymalnie wykorzystać możliwości FABACUM, należy łykać 1-2 tabletki bezpośrednio przez posiłkiem bogatym w skrobię. Dwie tabletki FABACUM neutralizują aż 2250 kcal skrobiowych, a tyle ich dostarczymy organizmowi, zjadając 450 g spagetti.
Opakowanie FABACUM zawierające 30 tabletek kosztuje ok. 34 zł.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!