Spożywanie odpowiednich produktów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory/fot. Fotolia

Anopsoterapia, czyli czy można leczyć dietą?

Bóle głowy, migreny, bezsenność, a nawet łysienie – oto dolegliwości, które można leczyć za pomocą diety, a zwłaszcza warzyw. Cebula słynie ze swego działania bakteriobójczego, ale zalecana jest także chorym na cukrzycę. Które warzywa wykazują właściwości lecznicze i jak stosować anopsoterapię?
/ 05.05.2011 10:47
Spożywanie odpowiednich produktów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory/fot. Fotolia

Jedz, co chcesz

Taki pogląd głosili wyznawcy anopsologii, która dotyczyła zasad odżywiania się. Autorem tej koncepcji był dr Schaeffer, który uważał, że dzięki odpowiedniemu odżywaniu można wyleczyć wiele chorób.

Zgodnie z zasadami anopsologii każdy człowiek powinien jeść to, co najbardziej mu smakuje, a unikać tego, czego nie lubi. Poza tym większość spożywanych potraw powinna być surowa. Dotyczy to również jaj, mięsa i ryb. Ponadto poszczególne składniki danego dania powinno się zjadać oddzielnie.

Zobacz też: Termoterapia - moc ciepła i zimna

Rośliny, które leczą

Anopsoterapia jest zbliżona do anopsologii. Jej twórcą jest jednak inna osoba – dr Valnet. Uważał on, że każdą z chorób można leczyć innym produktem, a raczej warzywem lub owocem. Poszczególne produkty można stosować na różne sposoby – wewnętrznie lub zewnętrznie. Przykładowo pić nalewkę, syrop lub sok, dodawać do dań lub do kąpieli, robić okłady, inhalacje. Wszystko zależy od schorzenia i rośliny, którą można leczyć.

Zobacz też: Fitoterapia - czy zioła leczą?

Lecznicze warzywa

O zbawiennym wpływie warzyw na zdrowie i urodę wiadomo od dawna. Niewiele osób wie jednak, jakie właściwości lecznicze mają poszczególne rośliny.

Oto przykłady:

  • sałata – pobudza gruczoły trawienne, oczyszcza organizm, obniża poziom cukru we krwi, poprawia krążenie i pracę wątroby. Ponadto działa przeciwbólowo, uspokajająco, nasennie. Zaleca się ją osobom znerwicowanym, które mają lęki, jak również przy uporczywym kaszlu, bólach żołądka, skurczach trzewnych, bolesnych miesiączkach, a nawet w żółtaczce.
  • Seler – zalecany jest osobom cierpiącym na wzdęcia, kolkach jelitowych, schorzeniach dróg moczowych, poprawia metabolizm. Ponadto sok z selera pomaga w leczeniu ran i odmrożeń. Inhalacje z soku z selera natomiast minimalizują migrenę, bóle głowy.
  • Czarna rzodkiew – w leczeniu wykorzystuje się jej korzeń. Syrop pomaga w leczeniu kaszlu, a sok w kamicy żółciowej. Ponadto czarną rzodkiew wykorzystuje się w leczeniu zapalenia pęcherza żółciowego i dróg żółciowych, egzemy, astmy, niestrawności, schorzeniach płuc, uczuleń czy reumatyzmu.
  • Ziemniaki – zaleca się je chorym na dolegliwości żołądkowe, nadkwasotę, zgagę, zaparcia, schorzenia wątroby. Okłady z papki ziemniaczanej pomogą przy opuchliznach, zapaleniach, uśmierzeniu bólu, odwodnieniach, zapaleniu stawów.
  • Cebula – wzmacnia organizm, działa bakteriobójcze, ale to nie wszystko. Cebula obniża poziom cukru we krwi, usprawnia pracę jelit, nerek, wątroby. Poza tym działa wykrztuśnie i jest zalecana w leczeniu anginy, biegunek, grypie, cukrzycy, kataru, krzywicy, obrzęków, zapaleniu krtani, opłucnej, oskrzeli, jak również migreny, nerwobólu zębów.
  • Buraki – zalecane są osobom z problemami z morfologią i zaparciami. Warzywo to jest również korzystne dla osób z anemią, nerwicą, chorym na grypę, gruźlicę. Ponadto gotowane buraki odkwaszają organizm, stymulują pracę wątroby, ułatwiają trawienie.

To jedynie niektóre z przykładów leczniczych właściwości warzyw. Warto jednak pamiętać, że na każde schorzenia inaczej działają poszczególne rośliny. Poza tym wybrane warzywo będzie mieć różne właściwości lecznicze w zależności od sposobu jego aplikacji, użycia. W anopsoterapii wykorzystuje się także inne produkty.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!