To najzdrowszy zamiennik masła. Jedz regularnie, a wzmocnisz serce i łatwiej schudniesz

czy hummus jest zdrowy fot. Adobe Stock, New Africa
Czy hummus jest zdrowy? Bez wątpienia tak. Hummus jest to rodzaj pasty, której podstawowym składnikiem jest ciecierzyca. Ta roślina strączkowa to bogactwo cennych składników odżywczych, w tym wielonienasyconych i jednonienasyconych tłuszczów, żelaza, błonnika oraz białka. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie jeść hummus.
/ 02.09.2024 17:15
czy hummus jest zdrowy fot. Adobe Stock, New Africa

Spis treści: 

  1. Czym jest hummus i co zawiera?
  2. 7 powodów, aby jeść hummus dla zdrowia
  3. Czy hummus z supermarketu jest zdrowy?

Czym jest hummus i co zawiera?

Hummus to rodzaj pasty, której dwa główne składniki to ciecierzyca i tahini (pasta ze zmielonego i uprażonego sezamu). Często dodaje się do niej również oliwę z oliwek i czosnek. To zestawienie sprawia, że hummus jest bardzo zdrowy i zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych.

Co ważne, ma niski indeks glikemiczny (IG: 15-25), dlatego jest polecany nawet osobom z insulinoopornością i cukrzycą. Hummus w ilości 100 g dostarcza organizmowi około 230 kcal oraz składniki odżywcze takie jak:

  • białko: 7,78 g,
  • tłuszcz: 17,82 g,
    w tym:
    - tłuszcze jednonienasycone 5,34 g,
    - wielonienasycone 8,8 g,
    - nasycone 2,56 g,
  • węglowodany: 15 g,
  • błonnik: 5,5 g,
  • żelazo: 2,54 mg,
  • miedź: 0,38 mg,
  • selen: 4,7 μg,
  • sód: 426 mg,
  • potas: 312 mg,
  • fosfor: 181 mg,
  • magnez: 75 mg,
  • wapń: 47 mg,
  • cynk: 1,44 mg,
  • tiamina: 0,16 mg,
  • ryboflawina: 0,13 mg,
  • kwas foliowy: 48 mg,
  • niacyna: 1 mg,
  • kwas pantotenowy: 0,35 mg,
  • witamina B6: 0,15 mg,
  • witamina K: 22,8 mg,
  • witamina E: 1,54 mg.

7 powodów, aby jeść hummus dla zdrowia

Główny składnik hummusu, ciecierzyca, należy do roślin strączkowych, słynących z korzystnego wpływu na masę ciała i zdrowie. Ich siła tkwi w bogactwie odżywczych składników: zawierają duże ilości błonnika i białka, mają niski indeks glikemiczny, są niskotłuszczową przekąską, ale jednocześnie dostarczają zdrowych tłuszczów wielonienasyconych i jednonienasyconych, do tego są źródłem wielu witamin i składników mineralnych oraz związków o działaniu przeciwutleniającym. To sprawia, że regularne jedzenie ciecierzycy i innych warzyw strączkowych działa korzystnie na cały organizm, łagodzi dolegliwości i zapobiega schorzeniom, np. cukrzycy i chorobom serca i naczyń. Oto 7 wybranych (bo jest ich o wiele więcej) powodów, aby jeść hummus.

Hummus wspiera zdrowie serca 

Hipercholesterolemia (wysoki poziom cholesterolu we krwi) to jeden z najważniejszych czynników ryzyka takich chorób jak zawały i udary, na który mamy wpływ. Badania pokazują, że włączenie na stałe ciecierzycy do diety poprawia profil lipidowy u badanych osób. W jednym z eksperymentów udało się poprzez zastąpienie ciecierzycą produktów z mąki pszennej uzyskać spadek o 22,5% całkowitego cholesterolu (badanie trwało około roku).

To dzięki obecności w ciecierzycy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a małej ilości tłuszczów nasyconych, organizm nie domaga się tak bardzo tłustych niezdrowych potraw. Dostaje to, co mu potrzebne w zdrowej postaci i to mu wystarcza. W rezultacie wyniki badań krwi ulegają poprawie. 

To nie tylko zasługa odpowiedniej proporcji tłuszczów w ciecierzycy. Również obecne w niej izoflawony, saponiny i błonnik przyczyniają się do obniżenia cholesterolu. Z kolei obecna w tahini sezamina ma udowodnione działanie hamujące wchłanianie i syntezę cholesterolu. Inny składnik pasty sezamowej poprawia odpływ cholesterolu z komórek. Tradycyjnie do hummusu dodaje się oliwę z oliwek – ten składnik zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu i działa antyoksydacyjne, a więc zmniejsza stany zapalne związane z chorobami układu krążenia. Samo zdrowie!

Jak jeść hummus, aby wspierać kondycję serca? Pasta z ciecierzycy jest dobrym zamiennikiem masła, może więc zastąpić niezbyt zdrowe smarowidła. Można ją też jeść samodzielnie lub np. z warzywami. Może być też substytutem mięsa, ponieważ zawiera spore ilości białka (choć mięso ma go więcej) oraz zdrowych tłuszczów. Zastąpienie ciecierzycą i hummusem chociaż części tłustych, mięsnych produktów będzie ukojeniem dla układu krążenia. 

Hummus zwalcza stany zapalne

Przewlekłe stany zapalne w organizmie są często początkiem wielu chorób, np. chorób autoimmunologicznych, nadciśnienia, cukrzycy czy nowotworów. Hummus zawiera wiele niezbędnych składników przeciwzapalnych, dzięki czemu włączenie go do codziennej diety może ograniczyć tlące się w organizmie stany zapalne i poprawić odpowiedź na nie. 

Hummus zapobiega anemii

W 100 g ciecierzycy znajduje się prawie 3 mg żelaza. Ten pierwiastek występuje w dużej ilości również w tahini. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo u kobiet wynosi 18 mg, a u mężczyzn 10 mg, a zatem hummus jest bardzo dobrym źródłem tego pierwiastka. Żelazo wspomaga transport tlenu do czerwonych krwinek w całym organizmie, a jego niedobór jest główną przyczyną anemii (więcej: niedobór żelaza). Codzienne jedzenie hummusu jest bardzo pomocne w łagodzeniu niedokrwistości i jej zapobieganiu.

czy hummus jest zdrowy właściwości

fot. Hummus ma wiele zdrowych składników i warto go często jeść / Adobe Stock, valya82

Sprawdź: Co jeść przy anemii?

Hummus obniża glukozę we krwi

Hummus zawiera dużą ilość amylozy - jest to rodzaj skrobi, który jest wolniej trawiony w porównaniu z innymi składnikami żywności, a dzięki temu zmniejsza poposiłkowe stężenie glukozy we krwi. Co więcej, dowiedziono, że rozkład amylozy powoduje wzrost poziomu hormonów jelitowych, takich jak GLP-1, co poprawia tolerancję glukozy i zwiększa wydzielanie insuliny (hormonu regulującego poziom glukozy we krwi). 

Hummus i jego składniki są uważane za produkty o niskim indeksie glikemicznym. Ich zjedzenie w związku z tym nie powoduje nagłych skoków cukru, lecz powolne i stopniowe uwalnianie glukozy do krwi. W rezultacie dłużej odczuwamy sytość i mamy mniejsze ryzyko rozwoju insulinooporności oraz cukrzycy. Osoby z tymi problemami zdrowotnymi mogą pozwolić sobie na jedzenie hummusu bez obaw o zdrowie.

Jedzenie hummusu pomaga w schudnięciu

W badaniach dowiedziono, że jedzenie hummusu lub ciecierzycy powoduje mniejszą chęć na podjadanie słodkich lub słodkich przekąsek. Wysoka zawartość błonnika zapobiega przejadaniu się i tyciu. Chociaż jest niewiele danych naukowych na temat wpływu jedzenia hummusu na utratę wagi, to biorąc pod uwagę skład odżywczy oraz wpływ na cholesterol i glukozę, można przypuszczać, że jedzenie hummusu pomaga w odchudzaniu. A już na pewno, gdy zastąpimy nim niezdrowe przekąski.  

Hummus jest dobry na trawienie

Składniki hummusu wspomagają wzrost i aktywność dobrych bakterii w jelitach. Dzięki zawartości błonnika hummus wspiera pracę układu pokarmowego. Ten składnik reguluje opróżnianie żołądka, zwiększa objętość stolca, co ułatwia jego przemieszczanie w jelitach, i zapobiega zaparciom. Warto też dodać, że według badań jedzenie roślin strączkowych może zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego.

Hummus poprawia nastrój

Jedzenie hummusu poprawia nastrój chociażby z tego powodu, że jest on po prostu smaczny i zdrowy, ale oprócz tego ma realny wpływ na mechanizmy odpowiedzialne za samopoczucie. Hummus zawiera aż 20 rodzajów ważnych dla organizmu aminokwasów, w tym tryptofan, fenyloalaninę i tyrozynę – mają one udowodniony wpływ na lepsze radzenie sobie ze stresem i poprawę nastroju. Związki obecne w hummusie zwiększają również produkcję serotoniny, tzw. hormonu szczęścia. Łagodzenie objawów lęku i depresji to również zasługa obecności kwasów tłuszczowych omega-3, które znajdziesz w paście. Warto uczynić ją elementem zdrowej diety nie tylko dla ciała, ale i umysłu.

Czy hummus z supermarketu jest zdrowy?

Hummus z supermarketu powinien mieć prosty i naturalny skład.

  • Niepotrzebne są w nim sztuczne konserwanty, aromaty czy barwniki. Jeśli produkt je ma, poszukaj zdrowszych wersji pasty z ciecierzycy.
  • Zwróć uwagę na zawartość soli i wybieraj te produkty, które mają jej mniej.
  • Sprawdź też, jaki rodzaj tłuszczu został użyty. Najlepiej jeśli jest to oliwa z oliwek, ale tańsze produkty mogą zawierać olej rzepakowy lub słonecznikowy.
  • W hummusie nie powinno być dodatku cukru.

Mówiąc inaczej, jeżeli hummus zawiera takie składniki jakich użyłbyś w domu, jest jak najbardziej w porządku. 

Źródła:

Reister EJ, Belote LN, Leidy HJ. The Benefits of Including Hummus and Hummus Ingredients into the American Diet to Promote Diet Quality and Health: A Comprehensive Review. Nutrients. 2020 Nov 28;12(12):3678. doi: 10.3390/nu12123678,

Wallace TC, Murray R, Zelman KM. The Nutritional Value and Health Benefits of Chickpeas and Hummus. Nutrients. 2016 Nov 29;8(12):766. doi: 10.3390/nu8120766.

Czytaj także:
Warzywo, które oczyszcza żyły i tętnice istnieje
Czy istnieje warzywo, które rujnuje stawy?
50 produktów niskokalorycznych, po które warto sięgać na diecie odchudzającej. Sprawdź, jakie jedzenie jest niskokaloryczne i syci na dłużej

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA