Niektórzy odradzają spożywanie buraków przez sporą zawartość cukrów. Niesłusznie. Surowe buraki mają mniejszy indeks glikemiczny (IG=30), niż gotowane i bez przeszkód mogą spożywać je nawet diabetycy. A według badań ich regularne jedzenie obniża skoki glukozy we krwi po posiłku oraz ciśnienie tętnicze.
Czy można jeść surowe buraki?
Tak, można jeść surowe buraki po obraniu ze skórki. A nawet lepiej jeść je surowe, niż ugotowane. Obróbka termiczna pozbawia ich wielu cennych składników. Można również przecisnąć je przez sokowirówkę i pić sok z surowych buraków.
Buraki ćwikłowe, choć niedocenione, są niedrogim źródłem wielu cennych bioaktywnych związków. Surowe buraki zawierają przede wszystkim:
- antocyjany i inne flawonoidy (betanina i cholina) - te przeciwutleniające związki m.in. zapobiegają rozwojowi nowotworów, stanów zapalnych, hamują procesy starzenia, uszczelniają naczynia krwionośne,
- azotany,
- potas (348 mg w 100 g),
- wapń (41 mg w 100 g),
- fosfor i magnez (17 mg w 100 g),
- witamina C (10 mg w 100 g),
- mangan,
- cynk,
- żelazo.
Jeśli ktoś nie przepada za smakiem surowych buraków, może dodać do nich jabłko - zniweluje ziemisty posmak.
Na co pomagają surowe buraki
Regularne spożywanie surowych buraków ma korzystny wpływ na:
- ciśnienie krwi,
- regulację glukozy w organizmie,
- poziom cholesterolu,
- naczynia krwionośne - zawarte w burakach azotany rozszerzają naczynia, poprawiają transport tlenu i składników odżywczych do wszystkich tkanek,
- nerki,
- mikroflorę jelit (więcej: sok z kiszonych buraków).
Badania dowodzą, że jedzenie surowych buraków działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, chroni wątrobę i nerki, a także jest pomocne w profilaktyce i leczeniu insulinooporności, nadciśnienia, cukrzycy oraz chorób nerek.
Jednak uwaga - ze względu na dużą zawartość szczawianów, buraki nie powinny być jedzone w nadmiarze przez osoby z kamicą nerkową.
Źródła:
Polskie Stowarzyszenie Diabetyków, www.diabetyk.org.pl/gotowane-czy-surowe/
P. Mirmiran i inni, Functional properties of beetroot (Beta vulgaris) in management of cardio-metabolic diseases, doi: 10.1186/s12986-019-0421-0.
Czytaj także:
Czy można jeść surową cukinię?
Sok z ziemniaka - właściwości zdrowotne, szkodliwość, przepis
Co leczy żurawina? Poznaj jej właściwości zdrowotne
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!