czy można jeść surowe buraki fot. Adobe Stock, istetiana

Polskie superfood. Czy można jeść surowe buraki?

Nasze rodzime buraki ćwikłowe to skarbnica witamin i składników mineralnych. Znajdują się w 10-tce roślin o największej aktywności przeciwutleniającej. Nie tylko można, ale i warto jeść je w postaci surowej.
/ 24.11.2021 16:50
czy można jeść surowe buraki fot. Adobe Stock, istetiana

Niektórzy odradzają spożywanie buraków przez sporą zawartość cukrów. Niesłusznie. Surowe buraki mają mniejszy indeks glikemiczny (IG=30), niż gotowane i bez przeszkód mogą spożywać je nawet diabetycy. A według badań ich regularne jedzenie obniża skoki glukozy we krwi po posiłku oraz ciśnienie tętnicze.

Czy można jeść surowe buraki?

Tak, można jeść surowe buraki po obraniu ze skórki. A nawet lepiej jeść je surowe, niż ugotowane. Obróbka termiczna pozbawia ich wielu cennych składników. Można również przecisnąć je przez sokowirówkę i pić sok z surowych buraków.

Buraki ćwikłowe, choć niedocenione, są niedrogim źródłem wielu cennych bioaktywnych związków. Surowe buraki zawierają przede wszystkim: 

  • antocyjany i inne flawonoidy (betanina i cholina) - te przeciwutleniające związki m.in. zapobiegają rozwojowi nowotworów, stanów zapalnych, hamują procesy starzenia, uszczelniają naczynia krwionośne,
  • azotany,
  • potas (348 mg w 100 g),
  • wapń (41 mg w 100 g),
  • fosfor i magnez (17 mg w 100 g),
  • witamina C (10 mg w 100 g),
  • mangan,
  • cynk,
  • żelazo.

Jeśli ktoś nie przepada za smakiem surowych buraków, może dodać do nich jabłko - zniweluje ziemisty posmak.

Na co pomagają surowe buraki

Regularne spożywanie surowych buraków ma korzystny wpływ na:

  • ciśnienie krwi,
  • regulację glukozy w organizmie, 
  • poziom cholesterolu,
  • naczynia krwionośne - zawarte w burakach azotany rozszerzają naczynia, poprawiają transport tlenu i składników odżywczych do wszystkich tkanek,
  • nerki,
  • mikroflorę jelit (więcej: sok z kiszonych buraków).

Badania dowodzą, że jedzenie surowych buraków działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, chroni wątrobę i nerki, a także jest pomocne w profilaktyce i leczeniu insulinooporności, nadciśnienia, cukrzycy oraz chorób nerek.

Jednak uwaga - ze względu na dużą zawartość szczawianów, buraki nie powinny być jedzone w nadmiarze przez osoby z kamicą nerkową.

Źródła:
Polskie Stowarzyszenie Diabetyków, www.diabetyk.org.pl/gotowane-czy-surowe/
P. Mirmiran i inni, Functional properties of beetroot (Beta vulgaris) in management of cardio-metabolic diseases, doi: 10.1186/s12986-019-0421-0.

Czytaj także:
Czy można jeść surową cukinię?
Sok z ziemniaka - właściwości zdrowotne, szkodliwość, przepis
Co leczy żurawina? Poznaj jej właściwości zdrowotne

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!